U trendu

Tramp: Kim će zažaliti ako napadne Guam

Američki predsednik Donald Tramp sinoć je ponovo upozorio lidera Severne Koreje Kim Džong-una da će „zažaliti“ ako bude napao američko ostrvo Guam u Pacifiku.

Vašington i Pjongjang razmenili su niz pretnji, ali one nisu rezultirale većom vojnom mobilizacijom sa obe strane Pacifika i važan diplomatski kanal izmedju dve zemlje je ostao otvoren, ocenjuje agencija AP.

„Ako bilo šta učini u pravcu Guama ili nekog drugog dela američke teritorije, ili nekog američkog saveznika, on (Kim) će to zaista i veoma brzo zažalti“, rekao je Tramp novinarima u Nju Džersiju.

Upitan da li to znali da SAD idu u rat, odgovorio je da misli da novinari već znaju odgovor na to pitanje.

Američki predsednik je rekao da je vojno rešenje spremno ako Severna Koreja bude delovala nerazumno i izrazio je nadu da će severnokorejski lider Kim Džon Un „izabrati drugačiji put“.

Tramp je najavio da će prekinuti svoj 17-dnevni radni odmor u Nju Džersiju da bi u ponedeljak održao konferenciju za štampu u Vašingtonu.

On je rekao je novinarima da će održati „veoma značajan“ sastanak posle kog će uslediti „velika“ konferencija za štampu, ali nije otkrivao detalje.

Upitan da komentariše izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel koja se usprotivila vojnom rešenju situacije sa Severnoj Korejom, Tramp je rekao da je ona verovatno mislila na Nemačku.

„Verovatno je govorila o Nemačkoj. Svakako nije govorila o SAD“, rekao je on.

Kineski predsednik Si Djinping danas je pozvao sve strane da izbegavaju zapaljivu retoriku i akcije koje mogu da povećaju tenzije na Korejskom poluostrvu.

Si je u telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom rekao da su Peking i Vašington zainteresovani za denuklearizaciju Severne Koreje.

Relevantne strane moraju da se uzdrže i izbegavaju reči i dela koje će pojačati napetosti na Korejskom poluostrvu“, naveo je on.

Tenzije na Korejskom poluostrvu pojačane su oštrim porukama Pjongjanga i Vašingtona posle najnovije raketne probe Severne Koreje i nove runde sankcija Saveta bezbednosti UN.

Severna Koreja upozorila je u sredu da bi mogla da ispali rakete u smeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsednik SAD Donald Tramp obećao vlastima u Pjongjangu da će se suočiti s „vatrom i besom“.

Tramp otvoren za vojnu akciju u Venecueli

Američki predsednik Donald Tramp izrazio je zabrinutost zbog humanitarne krize u Venecueli i dodao da ne odbacuje mogućnost vojne akcije kao odgovor na političku situaciju u toj zemlji.

Tramp je rekao novinarima da su sve opcije na stolu zbog antidemokratskih akcija u Venecueli, uključujući i vojnu akciju.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino rekao je da su Trampove pretnje „akt ludosti i krajnjeg ekstremizma“.

Bela kuća je saopštila da će Tramp razgovarati sa Nikolasom Madurom tek kada se u Venecueli ponovo uspostavi demokratija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.