U trendu

Tramp: Kim ozbiljan oko denuklearizacije

Predsednik SAD Donald Tramp ocenio je danas u Vašingtonu da je severnokorejski lider Kim Džong Un „ozbiljan“ u želji da denuklearizuje svoju zemlju.

„Mislim da je ozbiljan. Mislim da je apsolutno veoma ozbiljan“, rekao je Tramp na konferenciji s južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom.

Američki predsednik je, medjutim, dodao da bi njegov susret s Kimom u Singapuru „mogao biti održan malo kasnije“ od predvidjenog 12. juna.

Severna Koreja je nešto ranije zapretila otkazivanjem samita ako bi SAD pokušale da je nateraju da se unilateralno odrekne nuklearnog oružja.

Tramp je ocenio da je vidljiva promena tona Severne Koreje posle drugog susreta Kim Džong Una s kineskim predsednikom Si Djinpingom, glavnim saveznikom Pjongjanga.

„Bilo je razlike kada je Kim Džong Un drugi put bio u Kini. Imao je drugačiji stav posle tog sastanka i bio sam malo iznenadjen. Stvari su se potom promenile i mogu reći samo da me je to učinilo jako srećnim“, rekao je Tramp, upitan o ulozi kineskog lidera.

Prema njegovim rečima, nije isključen ni novi sastanak lidera dve Koreje, nakon prošlomesečnog samita na granici, punog simbolike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.