U trendu

I Tramp i Klinton koriste taktitku šoka

Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je taktike kojima se tokom kampanje služe Donald Tramp i Hilari Klinton, ali je odbio da javno izabere na čijoj je strani u predsedničkoj trci u SAD iako je ranije „optuživan“ da potajno favorizuje njujorškog milijardera.

„Oboje koriste taktiku šoka, samo svako na svoj način“, rekao je ruski predsednik u intervjuu za Blumberg i dodao da „ni jedan ni drugi kandidat nisu baš za primer“.

Iako su pominjali Rusiju u svojim kampanjama, Putin nije želeo da odgovori na pitanje šta u nastupima kandidata smatra neukusnim, navodi Blumberg.

On je ipak rekao da za kandidate misli da su „veoma pametni ljudi koji znaju koje “dugme treba da pritisnu“ kada im zatreba podrška“.

Što se tiče optužbi Rusije da je hakovala naloge američke Demokratske stranke, Putin je odgovorio da su „takvi napadi deo američke političke kulture“.

„Znamo da su ruske obaveštajne službe hakovale mejlove Demokratske stranke, a znamo i za Donaldovu spremnost da podrži Putina“, izjavila je Klintonova nedavno u intervjuu za Fox.

Tramp je u avgustu optužio Stejt department da je u vreme kada je Klinton bio predsednik, odobreno rusko preuzimanje američkog uranijuma i to nakon što je investitor uplatio 145 miliona dolara Klintonovoj fondacji.

„Da li to znači da ja kontrolišem porodicu Klinton? To je totalna besmislica“, odgovorio je Putin.

Posle osam godina mandata Baraka Obame, u kojima su Rusija i SAD sarađivali u Iranu i Siriji, uprkos nesuglasicama oko Ukrajine, Kremlj se sada sprema za oštrijeg protivnika u Beloj kući, piše Blumberg.

Prema anketama, Klintonova ima veću šansu za pobedu od Trampa – koji je obećao poboljšanje odnosa sa Rusijom.

Klintonova, sa druge strane, Putina naziva “nasilnikom“ kojem drugi lideri treba da se suprotstave.

U decembru, Putin je opisao Trampa kao „svestranog i talentovanog čoveka“.

Tramp se hvalio da ga je Putin nazvao „genije“, i uzvratio mu na komplimentu rečima da je Putin „lider“ za razliku od Baraka Obame.

Kako piše Blumberg, Tramp je ipak, pre svega, nepredvidiv – te je uz komplimente Putinu najavio i da će „oboriti sve ruske avione koji izazivaju vojsku SAD“.

„Želeo bih da sarađujem sa osobom koja može da donose odgovorne odluke i sprovede sve dogovore, bez obzira kako se preziva ““ rekao je Putin, na pitanje koga bi radije voleo da čuje na kraju telefonske linije kada bude pokušavao da stabilizuje geopolitičku situaciju.

Kako navodi Blumberg, predsednik Rusije, koji je u svom mandatu dočekao tri nova stanara Bele kuće, optužuje ranije kandidate za „porast antiruske retorike“.

„Sve bi ovo trebalo da bude lepše“, zaključio je na kraju intervjua Vladimir Putin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar