U trendu

Tramp krenuo na prvu azijsku turneju

Američki predsednik Donald Tramp krenuo je danas iz Vašingtona na prvu i višednevnu turneju po zemljama Azije.

Predsednički avion je poleteo iz vojne baze Endrjus u Merilendu. Tramp će posetiti pet zemalja: Japan, Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine.

„Mislim da će putovanje biti uspešno“, rekao je Tramp u Beloj kući neposredno pred odlazak.

„Razgovaraćemo o trgovinskoj razmeni i, naravno, o Severnoj Koreji. Postoji mnogo dobre volje o tom pitanju“, rekao je američki predsednik i dodao da će na Filipinima ostati dan duže.

Tramp će učestvovati na samitu istočne Azije 14. novembra, sa zvaničnicima Kine, Japana, Južne Koreje, Australije i Rusije.

Jedan od glavnih ciljeva prve posete Trampa je „jačanje odlučnosti medjunarodne zajednice prema denuklearizaciji Severne Koreje“, rekao je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond MekMaster.

Severna Koreja je sprovela svoju prvu nuklearnu probu 2006. i ostvarila je značajan napredak od dolaska Kim Džong-una na vlasti, koji je nadgedao četiri nuklearne probe i ispaljivanje nekoliko balističkih raketa.

MekMaster je na novinarsko pitanje da li će Tramp koji je Pjongjangu zapretio „vatrom i gnevom“, uzdržanije govoriti tokom posete, odgovorio da će „predsednik koristiti rečnik koji želi“, tvrdeći da Tramp „govori iskreno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.