U trendu

Tramp: Lider Severne Koreje počeo da nas poštuje

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je njegova agresivna retorika prema Severnoj Koreji urodila plodom i da je severnokorejski lider Kim Džong-un počeo da „poštuje“ SAD.

„Neki su mi rekli da sam preterao. Nije bilo dovoljno preterano“, rekao je Tramp kasno sinoć u Feniksu, u američkoj saveznoj državi Arizoni, pred nekoliko hiljada svojih pristalica.

Tramp je ocenio da je lider Severne Koreje „sad počeo da poštuje SAD“ i dodao da će „možda iz toga nešto pozitivno izaći“.

Američki državni sekretar Reks Tilerson pohvalio je u utorak Severnu Koreju zbog „uzdržanosti“ od provokacija i ocenio da bi to moglo da omogući dijalog Pjongjanga i Vašingtona.

„Zadovoljan sam što su vlasti Pjongjanga pokazale odredjeni stepen uzdržanosti koji nije zabeležen u prošlosti“, rekao je Tilerson novinarima.

Te smirujuće izjave visokih američkih zvaničnika dolaze posle velike napetosti početkom avgusta izmedju SAD i Severne Koreje koje su jedna drugoj pretile vojnim akcijama.

Savet bezbednosti UN usvojio je 5. avgusta rezoluciju koja predvidja uvodjenje novih, strožih sankcija Severnoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu.

Pojedini mediji preneli su da je Kim u medjuvremenu naložio dodatnu proizvodnju delova za te vrste raketa koje su toj zemlji zabranjene ranijim rezolucijama UN. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike