U trendu

Tramp: Mir izmedju Izraelaca i Palestinaca proširio bi se na Bliski istok

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je danas da će učiniti sve kako bi pomogao Izraelcima i Palestincima da postignu mirovni sporazum.

„Mir je izbor koji moramo napraviti svaki dan i Sjedinjene Američke Države su tu da pomognu da se taj san ostvari“, rekao je Tramp na konferenciji za novinare sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom nakon što je jutros s njim razgovarao u Vitlejemu, biblijskom gradu na Zapadnoj obali.

On je ocenio da ako Izrael i Palestinci mogu da sklope mir, on će se proširiti na ceo region i izrazio nadu da Amerika može pomoći obema stranama da izglade svoje dugogodišnje razlike.

„Ako Izraelci i Palestinci mogu da sklope mir, počeće proces mira širom Bliskog istoka“, rekao Tramp, ocenivši da „bi to bilo zadivljujuće dostignuće“, prenela je agencija Asošiejted pres.

Abas je izrazio spremnost da bude Trampov partner u pokušaju da se postigne bliskoistočni mirovni sporazum na osnovu koga bi se osnovala dražava Palestina na teritorijama koje je Izrael okupirao pre pola veka.

On je naglasio da su Palestinci „posvećeni“ radu sa Trampom da „postignu istorijski sporazum“ s Izraelom. Takodje je ocenio da sukob s Izraelom nije verski, već da su glavni problem Palestinaca „okupacija i jevrejska naselja“.

Tramp je doputovao u Vitlejem iz Jerusalima nakon što je u ponedeljak izrazio odlučnost da doprinese obnovi bliskoistočnih pregovora.

Posle povratka iz Vitlejema, Tramp posećuje Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, a potom će održati govor u Muzeju Izrael.

Popodne završava posetu Izraelu i putuje u Vatikan treću stanicu svog prvog putovanja u inostranstvo tokom kojeg će posetiti i Belgiju i Siciliju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike