U trendu

Tramp mrzi Litvance, ubistvo rokera…ove lažne vesti su obeležile nedelju

Američka agencija AP objavila je najpopularnije, ali neistinite vesti koje su se pojavile tokom protekle nedelje, a na listi su se našli navodi da je predsednik SAD Donald Tramp tešio Jehovine svedoke pošto je Rusija zabranila njihovo delovanje, lokacija snimanja novog filma iz serijala „Ratovi zvezda“, ubistvo rokera Teda Nudženta….

„Nijedna od ovih priča nije tačna, iako su naširoko deljene na društvenim mrežama“, ističe agencija dodajući da je objava lažnih vesti deo napora da se proveravaju činjenice u vestima za koje se sumnja da su istinite.

Više sajtova prenelo je da je američki muzičar i politički aktivista, poznat po konzervativnim političkim stavovima, Ted Nugent ubijen tokom lova, nakon što je on 19. aprila posetio Belu kuću.

Agencija navodi da izgleda da je „zavera“ potekla 28. aprila sa sajta „TheLastLineOfDefense.org“.

Istog dana, Nudžent se oglasio na Fejsbuku navodeći da je njegova porodica „poprilično uzmenirena“ zbog te vesti, koju je nazvao „prljavom laži“.

Nekoliko sajtova preneo je da je Tramp tešio članove hrišćanske verske zajednice Jehovini svedoci dok se molio sa njima, nakon što je ruski Vrhovni sud krajem aprila zabranio njihovo delovanje nazvavši ih ekstremističkom organizacijom.

Američki Stejt department je osudio postupak Rusije, ali predsednik SAD Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens nisu reagovali moleći se s Jehovinim svedocima u SAD i tešeći pripadnike te organizacije, kao što su sajtovi naveli.

Sajtovi su preneli i da je Tramp potpisao izvršne uredbe kojima se ukidaju vize za ulazak u SAD za građane nekoliko zemalja, među kojima su Etiopija, Litvanija i Filipini, što su američke ambasade u navedenim zemljama demantovale.

Među lažnim vestima je i da je jedan od osumnjičenih za bombaški napad na Bostonski maraton 2013. godine Džohan Carnajev ozbiljno povređen u zatvoru i da je moguće da nikada neće moći da ponovo govori ili hoda.

Zatvorski zvaničnici objavili su da nema dokaza koji podržavaju navode na društvenim medijima da je Carnajev pretrpeo veliku traumu na mozgu u ćeliji u Masacusetsu.

Carnajev se zapravo nalazi u zatvoru u Koloradu, nakon što se žalio na presudu za napad 2013. godine.

Na sajtovima koji podsećaju na lokalne televizijske stanice pojavili su se pozivi na kasting na navodnim lokacijama snimanja filma, koje nisu istinite, kao što su gradovi širom severne Amerike, Vidržinija bič u američkoj saveznoj državi Virdžinija, kao i grad Beri u Kanadi.

AP napominje da je film Ratovi zvezda, koji je trenutno u produkciji, počeo sa snimanjem u januaru u blizini Londona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.