U trendu

Tramp najavio blokadu vlade ako demokrate ne podrže promene zakona o imigraciji

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da će dozvoliti blokadu federalne vlade ako demokrate odbiju da podrže promene zakona koji se odnose na imigraciju, uključujući izgradnju zida duž granice s Meksikom.

„Biću spreman da ‘zatvorim’ vladu ako demokrate ne budu glasale za zakon o bezbednosti granice, koji uključuje zid“, naveo je Tramp na Tviteru.

On se založio za ukidanje sistema lutrije za dobijanje viza za ulazak u zemlju i za „konačno uspostavljanje imigracionog sistema zasnovanog na zaslugama“.

„Potrebno nam je da sjajni ljudi dolaze u našu zemlju“, naveo je šef Bele kuće.

Tramp se vratio ideji blokade finansiranja federalne vlade zbog zida na granici nekoliko dana posle sastanka s predsednikom Predstavničkog doma Kongresa Polom Rajanom i liderom republikanske većine u Senatu Mičom Mekonelom, navodi Asošiejted pres.

Upitan prošle nedelje o mogućnosti blokade vlade, Mekonel je rekao da se to neće dogoditi, ali je priznao da pitanje finansiranja izgradnje zida verovatno neće biti rešeno pre novembarskih izbora za Predstavnički dom i trećinu Senata.

Tramp je u predizbornoj kampanji 2016. obećavao izgradnju zida duž granice s Meksikom kako bi sprečio ilegalni ulazak migranata u SAD i tvrdio da će troškove izgradnje snositi Meksiko koji to odbija.

Kongres je Trampu odobrio odredjena sredstva za izgradnju zida, ali ne koliko je tražio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.