U trendu

Tramp najavljuje „važnu objavu“, demokrate nude svoje rešenje

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp najavio je za danas „važnu objavu“ u vezi sa blokadom rada federalne vlade, u vreme kad se nastavlja neslaganje Bele kuće i demokrata oko njegovog plana da se na granici sa Meksikom podigne zid.

S druge strane, navodi AP, demokrate nameravaju da predlože skoro 1,1 milijardu dolara za troškove povezane sa bezbednošću granice, u okviru paketa da bi se okončala delimična blokada američke federalne vlade.

„Njujork tajms“ ocenjuje da su to prve naznake mogućih koraka da se prevaziđe to „zatvaranje vlade“, nakon 29 dana političke inercije i razmene teških reči.

U Beloj kući nisu želeli da iznesu detalje Trampovog obraćanja ali, kako navodi AP, ne očekuje se da će on proglasiti vanrednu situaciju, čime je ranije pretio, kako bi zaobišao Predstavnički dom Kongresa, koji je od novembarskih izbora pod kontorolom demokrata.

Što se tiče predloga demokrata, oko polovine planiranog novca, 524 miliona, otišlo bi na popravljanje infrastrukture granicnih prelaza, a 563 miliona za finansiranje dodatnih 75 imigracionih službenika koji odlučuju o zahtevima za azil, navodi AP.

Kako, međutim, ističu da ni dolar od tih para nije predviđen za izgradnju zida prema Meksiku.

Trampovo odbijanje da potpiše budžet u kome nema 5,7 milijarde dolara neophodnih za početak izgradnje zida na granici, dovelo je do delimične blokade federalne vlade SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.