U trendu

Amerikanci bombardovali Siriju, eksplozije u Damasku, ispaljeno više od 100 raketa (video)

Predsednik Donald Tramp je, obraćajući se javnosti, rekao da „zajednički odgovor Amerike, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku“. Naveo je da će akcija trajati sve dok „sirijski režim ne prestane da koristi hemijsko naoružanje“.

https://twitter.com/arturaskerelis/status/984963345555083264

Tramp je rekao da je u sirijskom gradu Dumi izvršen napad hemijskim oružjem i da ga nije izveo čovvek već „čudovište“. Kritikovao je Rusiju i Iran zbog podrške sirijskom režimu i predsedniku Bašareu el Asadu.

Odmah posle Trampovog govora, oko tri sata posle ponoći, u Damasku su se oglasile sirene koje oglašavaju početak vazdušne opasnosti, a nedugo zatim i prve detonacije. Agencije su javile da je u sirijskoj prestonici pogođen naučni centar koji se u poslednje vreme često povezivao sa razvojem hemijskog naoružanja, prenosi RTS.

https://twitter.com/skynewsarabia/status/984983032405942277

Protivvazdušna odbrana je ispalila projektile a sirijska država televizija je javila da je oboreno 13 raketa iznad Damaska.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da nije bilo alternative vojnoj akciji, kritikujući Rusiju zbog nedavnih poteza u Savetu bezbednosti UN. Britansko ratno vazduhoplovstvo napalo je ciljeve kod Homsa, javlja Bi-Bi-Si. Britanci su koristili aviona „tajfun“.

https://twitter.com/arturaskerelis/status/984973353172787200

Oglasio se i francuski predsednik Emanuel Makron koji je rekao da je naredio napade zato što su desetine muškaraca, žena i dece „masarirani hemijskim oružjem“. „Crvena linija je pređena“, poručio je Makron.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis je na brifingu za medije rekao da su napadi bili „teži“ od onih koji su izvedeni prošle godine. Dodao je da je Rusija upozorena.

Matis je istakao da veruje da su napadi poslali snažnu poruku dodajući da su mogući novi napadi ako Bašar el Asad odlučči da ponovo koristi hemijsko oružje.

Prema rečima zvaničnika Pentagona, nema podataka o eventualnim američkim gubicima.

Zatim se oglasio i ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov koji je poručio na Fejsbuku da napadi na Siriju neće ostati bez odgovora.

Naveo je da će biti posledica i da odgovornost za njih leži u Vašingtonu, Londonu i Parizu. Poručio je da je „uvreda predsednika Rusije neprihvatljiva“ i da SAD nemaju moralno pravo da optužuju druge države jer poseduju veliki arsenal hemijskog oružja.

Rusija: Ispaljeno više od 100 raketa na objekte u Siriji

Po objektima vojne i civilne infrastrukture u Siriji ispaljeno je više od 100 krstarećih i raketa „vazduh-zemlja“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, rakete su ispaljivane iz američkih brodova koji su pozicionirani u Crvenom moru, zatim su vazdušne napade nanosili i taktička avijacija koja je locirana na Sredozemnom moru, a bombe su bacali i bombarderi B-1B koji su poleteli iz regiona Tanfa, gde je locirana američka baza u Siriji.

Ruski vojni resor ističe i da je sirijski PVO bio u pripravnosti tako da je veliki broj raketa oboren. Sirijska vojska je koristila PVO sisteme S-125, S-200, „Buk“ i „Kvadrat“ koji su proizvedeni pre više od 30 godina u Sovjetskom Savezu.

Sa druge strane, iz francuskog Ministarstva odbrane saopštili su da su svi avioni te zemlje poleteli sa teritorije Francuske

„Napad na Siriju nije bio usmeren na saveznike Damaska“, rekao je ministar inostranih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan i dodao da je glavni cilj napada bio centar za istraživanje hemijskog naoružanja u Siriji.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)