U trendu

Tramp: Neprihvatljivi napadi na muškarce u Portlandu

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da su „neprihvatljivi“ smrtonosni napadi nožem na dvojicu muškaraca, koji su branili dve mlade devojke u vozu u Portlandu, gradu u američkoj saveznoj državi Oregon.

„Nasilni napadi u petak u Portlandu su neprihvatljivi. Žrtve su su ustale protiv mržnje i netolerancije. Naše molitve su s njima“, naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Trampova poruka usledila je nakon što je porastao pritisak na američkog predsednika da osudi napad na dvojcu muškaraca, koje su lokalni mediji i policija u Portlandu proglasili herojima, primećuje AFP.

Novinar jednog oregonskog lista na Tviteru je pitao ranije Trampa da prokomentariše napad, dok je legendarni novinar Den Rader napisao otvoreno pismo Trampu, koje je podeljeno preko 100.000 puta na Fejsbuku.

„Dva Amerikanca su poginula, ostaviviši iza sebe porodicu i prijatelje. Milioni ih oplakuju, dok brinu šta će doći sledeće. Nadam se da možete da nađete vremena i primetite to“, napisao je Rader u pismu, preneo je BBC.

Vojni veteran Rik Džon Best (53) i Taliesin Mirdin Namkai Meše (23) koji je nedavno diplomirao na koledžu preminuli su nakon što su im prerezana grla u prepunom vozu.

Oni su napadnuti kada su ustali u odbranu dve tinejdžerke – muslimanke kojoj je glava bila prekrivena maramom i njene drugarice afroameričkog porekla.

U napadu je ranjen i 21-ogodišnji Majka Dejvid-Kol Flečer.

Napadač, identifikovan kao 35-godšnji Džeremi Džozef Kristijan, je uhapšen.

Lokalni mediji preneli su da je Kristijan, koji je optužen po dve tačke za ubistvo i po jednoj za pokušaj ubistva, poznat kao rasista i desničarski ekstremista.

Federalni istražni biro (FBI) saopštio je ranije da još nije sigurno da li će se osumnjičeni teretiti i za govor mržnje, jer je tokom napada navodno vikao „svi muslimani bi trebalo da pocrkaju“.

Trojica muškaraca nazvani su „herojima“ u svojoj lokalnoj zajednici, a Destine Magnum (16), koja je bila sa svojom prijateljicom kada se napad dogodio i na koju je osumnjičeni vikao, rekla je za lokalnu televiziju: „Samo želim da zahvalim ljudima koji su stavili svoj život na kocku zbog mene iako me uopšte nisu poznavali i izgubili su živote zbog mene i moje prijateljice, zbog toga kako se oblačimo“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike