U trendu

Tramp nije hteo da odgovori na pitanja o vulgarnom rečniku

Predsednik SAD Donald Tramp nije hteo danas da odgovori na pitanja o korišćenju vulgarnog rečnika kada je govorio o zemljama iz kojih u SAD dolaze migranati, poput Haitija i afričkih država.

Novinari su Trampa to pitali u Beloj kući tokom potpisivanja proklamacije u čast Dana Martina Lutera Kinga Juniora. Za tog afroameričkog borca za ljudska prava ubijenog 1968. godine Tramp je rekao da je „veliki američki heroj“, navodi Asošiejted pres.

Američki predsednik nije odgovorio na nekoliko pitanja o jučerašnjem incidentu, uključujući i pitanja da li je koristio vulgarni rečnik da opiše afričke države i da li je rasista.

Rekao je da je za Martina Lutera Kinga Juniora „ključna bila ljubav“ i da njega SAD slave zbog „zauzimanja za očiglednu istinu do koje je Amerikancima toliko stalo – da su svi ljudi stvoreni jednaki od Boga, nezavisno od boje kože ili mesta rodjenja“.

Tramp se sinoć na sastanku s kongresmenima o imigraciji, prema navodima Vašington posta, na vulgaran način izrazio o zemljama kao što su Haiti, Salvador i neke afričke države, kada je upitao zašto migranti dolaze odatle, a ne iz zemalja kao što je Norveška.

Sastanak u Beloj kući na kojem je Tramp izneo te komentare održan je u nastojanju da se pronadje kompromis o imigraciji i rešenje o statusu nekoliko hiljada dece koja su ilegalno stigla u SAD.

Tramp je danas na Tviteru negirao da je koristio uvredljive izraze za afričke i latinoameričke zemlje, ali je priznao da je na sastanku o imigraciji koristio oštar rečnik.

Trampovu izjavu su kritikovale Ujedinjene nacije i afričke države. Bela kuća prethodno nije negirala da je Tramp koristio vulgarne reči na jučerašnjem sastanku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar