Tramp: Nisam ismejavao novinara sa invaliditetom

Najverovatniji kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD Donald Tramp negirao je da je ismevao reportera “Njujork Tajmsa”, koji je osoba sa invaliditetom.

Britanski medij Bi-Bi-Si preneo je juče da je Tramp na jednom skupu ismevao Serža Kovalskog koji pati od artrogripoze, urođene ukočenosti zglobova.

Međutim, Tramp je na svom nalogu na Tviteru napisao da ne poznaje novinara “Njujork Tajmsa” i da nije znao kako on izgleda.

“Samo sam pokazvao osobu koja puzi kako bi povukao izjavu, datu odavno”, naveo je Tramp.

Američki milijarder juče je, naveo je britanski medij, iskoristio citat iz članka Kovalskog iz 2001. godine kako bi podržao široko rasprostranjeno uverenje da su “hiljade” muslimana u Nju DŽerziju proslavljale terorističke napade koji su se dogodili 11. septembra 2001. godine.

“Njujork tajms” je ovaj čin kandidata Trampa očenio kao nečuven.

Pozivajuči se na članak koji je 2001. godine objavio “Vašington post”, Tramp je na skupu u Južnoj Karolini nazvao Kovalskog “dobrim” novinarom.

“A onaj jadničak, prosto morate da ga vidite da biste poverovali”, rekao je Tramp i počeo da, kako je tvrdio Bi-Bi-Si, imitira novinara mašući rukama koje je držao pod čudnim uglom.

U originalnom članku objavljenom u “Vašington postu”, koji je napisao Kovalski, navodi se da su vlasti u DŽersiju “zadržale i ispitale određeni broj ljudi koji su navodno viđeni kako slave napade i organizuju žurku dok su sa krovova zgrada posmatrali razaranja sa druge strane reke, na Menhetnu”.

Nakon što je Tramp izneo uverenje kako su američki muslimani slavili 11. septembar, novinar je rekao da ne može da se seti “da je iko rekao da su slavile hiljade, pa čak niti stotine ljudi”.

Kovalski pati od artrogripoze, koja utiče na pokrete zglobova, što je naročito uočiljivo na njegovoj desnoj ruci i šaci.

Portparolka “Njujork Tajmsa” rekla je za portal “Politiko”: “Smatramo da je nečuveno ismevati našeg novinara na račun njegovog izgleda”.

(Tanjug)

Ostavite komentar