U trendu

Tramp obavešten da je S. Koreja ispalila projektil, priprema protivmere

Američki predsednik Donald Tramp obavešten je da je Severna Koreja ispalila projektil za koji se veruje da je najnoviji raketni test Pjongjanga, izjavio je zvaničnik Bele kuće.

Južnokorejska vojska je objavila da se veruje da je u pitanju raketa tipa „skad“ koja je letela 450 kilometara i pala u more.

„Vlada SAD je upoznata. Predsednik je obavešten“, rekao je neimenovani zvaničnik Bele kuće, preneo je Rojters.

Projektil je ispaljen sa mesta u blizini severnokorejskog grada Vonsan, na njenoj istočnoj obali, naveo je Generalštab južnokorejske vojske u Seulu.

Agencija Jonhap je, pozivajući se na neimenovane izvore, javila da je rakete poletela u pravcu istoka.

Ovim povodom, predsednik Južne Koreje Mun Dže-in je sazvao sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost u 7.30 sati po lokalnom vremenu.

To je deveta raketna proba Pjongjanga od početka godine, a treća u poslednjih nedelju dana.

Glavni sekretar japanske Vlade Jošihide Suga izjavio je da se sumnja da je raketa pala u Japansko more, u deo koji Japan smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom.

„Balistička raketa koju je Severna Koreja lansirala je veoma problematična iz perspektive bezbednosti brodskog i avionskog saobraćaja, i jasno je kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekao je Suga novinarima.

Glas Amerike je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da su SAD poslale treću udarnu pomorsku grupu, predvođenu nosačem aviona, kao znak jasnog upozorenja Severnoj Koreji da odustane od svog balističkog i nuklearnog programa.

„Ju-es-es Nimic“, jedan od najvećih brodova na svetu, pridružiće se super nosačima aviona „Ju-es-es Karl Vinson“ i „Ju-es-es Ronald Regan“ u zapadnom Pacifiku, rekli su izvori.

Vojska SAD retko šalje tri nosača aviona u isti region, napominje Glas Amerike i navodi da je rastuća severnokorejska nuklearna i raketna pretnja viđena kao glavni bezbednosni izazov za predsednika Donalda Trampa, koji je obećao da će sprečiti tu zemlju da postane sposobna da izvede udare na SAD nukelarnim oružjem.

Sedeći uz japanskog premijera Šinzoa Abea, Tramp je u petak malo pre početka sastanka Grupe G7 na Siciliji rekao da bi lideri G7 trebalo da obrate „posebnu pažnju na problem Severne Koreje“.

U saopštenju Bele kuće izdatom u petak, kaže se da su se dvojica lidera složili da „pooštre sankcije protiv Severne Koreje“ u pokušaju da spreče dalji razvoj severnokorejskog nuklearnog i programa razvoja balističkih raketa.

Vojska SAD, u međuvremenu, izvršiće probe sistema za obaranje interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) prvi put sledeće nedelje.

Namera je da se simulira napad severnokorejskog ICBM-a ciljanog na SAD.

Agencija za raketnu odbranu sapštila da je će testirati postojeći sistem za raketnu odbranu u utorak i pokušati da presretne ICBM. Pentagon je koristio zemaljski odbrambeni raketni sistem (GMD) kako bi presretao druge vrste raketa, ali nikada ICBM.

GMD je bio nestalan, uspešan u obaranju devet od 17 pokušaja protiv raketa bez interkontinentalnog kapaciteta, pre 1999. godine.

Poslednji test, u junu 2014, bio je uspešan – ali tri naknadna testa nisu uspela.

Pacifička komanda: Pratimo akcije S.Koreje

Američki zvaničnici pratili su šestominutni let, projektila za koji se veruje da je severnokorejska kratkodometne balistička raketa, dok nije pala u Japansko more, saopštila je danas američka Pacifička komanda.

„Nastavljamo da posmatramo severnokorejske akcije“, navodi se u saopštenju pacifičke komande, prenosi Rojters.

Kako se navodi, američka pacifička komanda stoji iza svog čvrstog opredeljenja o zaštiti američkih saveznika u Republici Koreji i Japanu.

„Severnoamerička vazdušna odbrambena komanda (NORAD) procenila je da je raketa koju je lansirala severna Koreja ne predstavlja opasnost za SAD“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.