U trendu

Tramp obazriv oko premeštanja ambasade u Izraelu

DrÅŸavni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je danas da američki predsednik Donald Tramp pokuÅ¡ava da utvrdi na koji način bi ispunjavanje obećanja koje je dao o premeÅ¡tanju u Jerusalim ambasade SAD u Izraelu moglo da utiče na njegove nade da bude posrednik u mirovnom sporazumu između Izraelaca i Palestinaca, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je, od preuzimanja vlasti u januaru, Tramp pokazivao znake da bi mogao obustavi ispunjenje obećanja koje dao tokom predizborne kampanje o prebacivanju ambasade iz Tel Aviva.

Istovremeno je šef Bele kuće obećao da će učiniti sve što je neophodno da obezbedi bliskoistočni mirovni sporazum.

„Predsednik je veoma obazriv jer ÅŸeli da razume kako bi takva odluka uticala na mirovni proces“, kazao je Tilerson za američku televiziju „En-Bi-Si“.

Rojters navodi da je Tilerson ovo kazao samo nekoliko dana pre početka Trampove turneje po Bliskom istoku, tokom koje će se sresti i sa izraelskim i palestinskim liderima.

Navodi se da Izrael smatra Jerusalim svojim večnim gradom i nedrljivom prestonicom i ÅŸeli da sediÅ¡te svih stranih ambasada bude tu. Tom premeÅ¡tanju se ÅŸestoko protive mnogi saveznici SAD, poÅ¡to Palestinci takođe tvrde da je ovaj grad njihova prestonica.

Tilerson je naveo da će Trampova odluka u mnogome zavisiti od toga kako će na to gledati vlade u regionu, uključujući i to „da li Izrael gleda na to kao na neÅ¡to Å¡to je korisno po mirovnu inicijativu ili moÅŸda odvlači paÅŸnju“.

Rojters navodi da je na Tilersonove reči odmah reagovao izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

„Pozicija Izraela je mnogo puta izgovorena američkoj administraciji i svetu. PremeÅ¡tanje ambasade u Jerusalim neće naneti Å¡tetu mirovnom procesu, već će učiniti suprotno. On će napredovati zbog tog ispravljanja istorijske nepravde i ruÅ¡enja palestinskih fantazija da Jerusalim nije prestonica Izraela“, saopÅ¡teno je iz Netanjahuovog kabineta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.