U trendu

Tramp: Odgovornost Kube da prekine napade na američke diplomate

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da Kuba ima odgovornost da prekine napade na američke diplomate koji su uticali na zdravlje 22 predstavnika na Kubi.

„Mislim da je Kuba odgovorna, mislim da se radi o vrlo neuobičajenom napadu ali mislim da je Kuba odgovorna“, rekao je američki predsednik na pitanje da li misli da bi Kuba mogla da zaustavi akustične napade na Amerikance koji su u diplomatskoj misiji na ostrvu, prenosi agencija Frans pres.

Zbog neuobičajenih akustičnih napada najmanje 22 zaposlena u Ambasadi SAD u Havani i članovi njihovih porodica imali su zdravstvene probleme koje su potvrdili lekari, zbog kojih su mnogi morali da se vrate u SAD na lečenje.

Tramp je govorio na vanredno sazvanoj konferenciji za novinare u bašti Bele kuće zajedno sa šefom republikanaca u Senatu Mičom Makonelom.

Odgovarajući na pitanje o iračkoj provinciji Kirkuk gde su iračke trupe danas potisnule Kurde, Tramp je rekao da SAD ne učestvuju u krizi izmedju Kurda i iračke vlade.

„Ne učestvujemo, ali ne volimo činjenicu da se oni sukobljavaju“, rekao je Tramp.

Američki predsednik je odbacio optužbe o seksualnom uznemiravanju upućene protiv njega za vreme predsedničke kampanje 2016. i nazvao ih „lažnim vestima“.  

Prema navodima medija, pravosudni organi naložili su juče Trampovom izbornom štabu da im preda sva dokumenta vezana za razne optužbe o seksualnom uznemiravanju upućene protiv njega za vreme predsedničke kampanje 2016.

Tramp i Makonel obavezali su se na zajedničkoj konferenciji za štampu da će raditi zajedno na republikanskom cilju revizije saveznih poreza, i rekli da su uprkos suprotnim izveštajima njihovi odnosi sasvim dobri, navodi agencija AP.

„Moji odnosi sa ovim gospodinom su izvanredni“, rekao je Tramp koji je ceo avgust napadao Makonela zato što nije uspeo da obezbedi usvajanje zakona kojim bi se poništio zakon o zdravstvu bivšeg predsednika Baraka Obame, takozvani Obamaker.

Tramp je takodje osudio istragu o vezama njegovog izbornog štaba sa Rusijom, koju vode specijalni istražitelj i kongresni odbori.

„Cela ruska stvar je izgovor za to što su demokrate izgubile izbore. Nije bilo apsolutno nikakvog dosluha.. oni treba to da završe to već jednom“ jer je ljudima dosta toga, rekao je Tramp.

Nije jasno šta je dovelo do hitno sazvane konferencije za štampu, navodi agencija AP. Kako dodaje AP, ona je organizovana u presudno vreme kada u Senatu ove nedelje treba da bude održano važno glasanje o budžetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.