U trendu

Tramp oduševljen Makronom: želi brz susret s njim, evo i gde

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je Emanuela Makrona kako bi mu čestitao na pobedi na predsedničkim izborima u Francuskoj, a dvojica zvaničnika dogovorila su susret 25. maja na sastanku lidera NATO u Briselu, saopštila je Bela kuća.

„Predsednik Tramp je istakao svoju želju da blisko sarađuje sa izabranim predsednikom Makronom u suočavanju sa zajedničkim izazovima i primetio da duga i snažna istorija saradnje između Sjedinjenih Država i njihovih najstarijih saveznika Francuske“, saopštila je Bela kuća.

Iz kabineta novog francuskog predsednika navodi se da je Makron preneo Trampu da će braniti sporazum o klimatskim promenama dogovoren u Parizu 2015. godine, prenosi Rojters.

„On će štititi sporazum o klimatskim promenama i osiguraće da budno štiti građane Francuske“, rekla je Makronova portparolka Lorens Hem za CNN.

Tramp je nakon proglašenja pobede Makrona na osnovu nezvaničnih rezultata čestitao Makronu izbor za predsednika Francuske putem Tvitera, naglasivši da se raduje radu sa njim.

„Čestitke Emanuelu Makronu na njegovoj velikoj pobedi danas na izborima za predsednika Francuske. Veoma se radujem radu sa njim!“, napisao je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

Pobednik predsedničkih izbora u Francuskoj Emanul Makron dobio je 10 miliona glasova više od kandidata krajnje desnice Marin le Pen, pokazali su danas objavljeni konačni rezultati.

Makron je dobio 20,8 miliona glasova, odnosno 66,1 odsto glasova. Le Pen je dobila 10,6 miliona glasova, odnosno 33,9 odsto, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako podseća AP, 2002. godine Žak Širak je dobio 25,5 miliona glasova.

Ovo je i najbolji izborni rezultat za Le Pen lično, kao i za njenu partiju Nacionalni front.

Izlaznost je bila 74,6 odsto, što je najniže u drugom krugu u poslednjih 48 godina.

Zabeležen je rekordan broj od četiri miliona nevažećih glasova.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike