U trendu

Tramp otpustio glavnu tuĹžiteljku zemlje…

Američki predsednik Donald Tramp smenio je v.d. državnog tužioca Seli Jejts koja se usprotivila njegovoj uredbi o zabrani ulaska u SAD državljanima iz sedam većinski muslimanskih zemalja i dovela u pitanje legalnost te naredbe.

Jejts je na funkciju postavljena u vreme administracije bivĹĄeg predsednika Baraka Obame.

Ona je smenjena sinoć nakon što je naložila pravnicima Ministarstva pravde da ne brani Trampovu kontraverznu izvršnu uredbu o imigrantima.

Bela kuća je saopĹĄtila da je Jejts „izdala Ministarstvo pravde jer je odbila da primeni pravnu uredbu koja ima za cilj da zaĹĄtiti građane SAD“, prenele su agencije.

U saopĹĄtenju se navodi da je Jejts „slaba po pitanju zaĹĄtite granica i veoma slaba kada je reč o ilegalnoj imigraciji“.

„Pozivanje na stroĹžije provere pojedinaca koji dolaze iz sedam opasnih mesta nije ekstremno. Ono je odgovorno i neophodno“, ističe se u saopĹĄtenju.

Pošto je Tramp razrešio Jejts dužnosti, na tu funkciju imenovao je Dejnu Bentea, tužioca iz istočnog okruga Virdžinije.

Očekuje se da će Trampovog kandidata za državnog tužioca odnosno u američkom sistemu i ministra pravde, senatora iz Alabame Džefa Sešnsa uskoro potvrditi njegove senatske kolege.

NeĹĄto ranije, Jejts je napisala pismo pravnicima svog ministarstva u kome je poručila: „Moja odgovornost je da obezbedim da su stavovi koje zauzimamo u sudu dosledni sa obavezom ove institucije da uvek traĹžimo pravdu i zalaĹžemo se za ono ĹĄto je ispravno“, navodi Glas Amerike.

BivĹĄi predsednik Barak Obama imenovao je Jejts na mesto zamenice drĹžavnog tuĹžioca odnosno ministra pravde 2015, a Trampova administracija ju je pozvala da ostane na tom poloĹžaju dok Senat ne potvrdi novog ministrra pravde.

Na pres konferenciji u Beloj kući u ponedeljak, portparol Bele kuće Šon Spajser ponovo je branio Trampovu zabranu ulaska putnicima iz sedam zemalja, ističući da je njom pogođen samo delić ljudi koji su ušli na američku teritoriju od petka, kada je mera uvedena.

Predsednik Donald Tramp je u nizu tvitova u ponedeljak ujutru naveo da mu je sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli rekao da se „sve odvija dobro uz sasvim malo problema“. On je dodao da su „velike probleme na aerodromima“ izazvali kvarovi na kompjuterima avio-kompanije Delta, demonstranti i „suze“ senatora Čaka Šumera, vođe senatske manjine.

Šumer je u nedelju jedva zadržavao suze dok je pozivao Trampa da povuče svoju uredbu.

Primena mere je dovela do konfuzije na američkim aerodromima, gde su u nekim slučajevima građani sa zelenim kartama bili zadržani na ispitivanju pre nego što im je dozvoljen ulazak u zemlju.

Državni tužilac američke države Vašington Bob Ferguson najavio je juče da će tužiti Donalda Trampa zbog izvršne uredbe o imigraciji.

Ferguson je prvi drĹžavni tuĹžilac koji je najavio zakonski postupak protiv Trampove administracije zbog jedne od njenih odluka, navodi AP.

Ferguson je bio među 16 drĹžavnih tuĹžilaca koji su ocenili da je Trampova odluka „neamerička i nezakonita“.

Tramp je u petak potpisao izvrĹĄnu uredbu o imigraciji kojom se drĹžavljanima sedam zemalja – Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije – vize neće izdavati naredna tri meseca, dok je sirijskim izbeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme.

Tramp je uredbu obrazloĹžio time da Ĺželi da spreči da „radikalni islamski teroristi“ ulaze u SAD.

Državna tužilaštva 15 saveznih američkih država i okruga Kolumbija izdala su zajedničko saopštenje u kome su istakla da je izvršna uredba o imigraciji predsednika Donalda Trampa neustavna i traže njeno povlačenje, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.