U trendu

Tramp pod stranačkom vatrom zbog rasističke izjave o sudiji

Predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD, republikanac Pol Rajan rekao je danas da je „školski primer rasizma“ izjava Donald Trampa da jedan američki sudija zbog svog meksičkog porekla nije kvalifikovan da sudi u jednom predmetu koji se tiče Trampa.

„Žalim zbog izjava koje je dao (Tramp). Tvrditi da neko ne može da obavlja svoj posao zbog svoje rase je školski primer rasističke izjave“, rekao je Rajan na konferenciji za štampu i dodao da je to potpuno neprihvatljivo.

Najverovatniji predsednički kandidat republikanaca Donald Tramp dao je ovu izjavu o sudiji Gonzalu Kurielu koji sudi u postupku protiv njegovog univerziteta.

Istaknuti članovi Republikanske partije poručili su juče Trampu da ne dira u latinoameričko poreklo sudije Kuriela. Republikanci traže od Trampa da ujedini tu stranku i da počne da se ponaša kao potencijalni lider SAD.

Ovi najnoviji Trampovi komentari pokazuju velike podele u stranci oko Trampove kandidature.

Rajan je dao uzdržanu podršku Trampu kao predsedničkom kandidatu Republikanske stranke tek prošle nedelje posle dugog odugovlačenja i neposredno pre nego što je izbio spor oko sudije latinoameričkog porekla.

Medjutim, Rajan je naglasio da se ovim ne menja njegov stav o podršci Trampu.

„Da li verujem da je Hilari Klinton odgovor, ne, ne verujem“, rekao je on navodeći najverovatniju kandidatkinju za predsednika demokratske stranke.

„Verujem da imamo više zajedničkog oko glavnih političkih pitanja, i imamo veću šansu da se naša politika sprovede sa njim nego sa njom. Medjutim ja svakako osudjujem takve komentare, mislim da su pogrešni i ne mogu lično da nadjem dodirne tačke sa takvim razmišljanjem“, rekao je Rajan.

Demokrate su odmah ismejale Rajana što je osudio Trampove komentare kao rasističke a nastavio da podržava njegovu kandidaturu.

Ali Rajan je rekao da on želi, a brani republikanske ideje i da je mnogo veća verovatnoća da se te ideje pretoče u zakone ako su oni ujedinjeni kao stranka. Rekao je da smatra da je njegov posao kao predsednik Predstavničkog doma da drži svoju partiju ujedinjenu i da će partija izgubiti ako dočekaju jesen i predsedničke izbore kao podeljena stranka.

„Zato ću da se fokusiram na te ideje i na ta rešenja i neću pokušavati da odbranim nešto neodbranjivo“, rekao je Rajan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar