U trendu

Tramp: Pompeo odmah ide u S.Arabiju da razgovara s kraljem

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp kaže da je razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom, koji negira da zna šta se dogodilo saudijskom novinaru Džamalu Kašogiju, i poručio da će američki državni sekretar Majk Pompeo odmah otputovati u Saudijsku Arabiju kako bi se sastao sa saudijskim monarhom.

„Upravo sam razgovarao sa kraljem Saudijske Arabije, koji negira da ima ikakvo znanje o tome šta je moglo da se dogodi ‘našem saudijskom državljaninu’. Hitno šaljem našeg državnog sekretara da se sastane s kraljem!“, naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Rojters je potom, u 15:18 časova po srednjoevropskom vremenu, objavio, ne navodeći izvore, da će Pompeo u roku od sat vremena otputovati za Saudijsku Arabiju, kao i da će posetiti i druga mesta ukoliko to bude neophodno.

AP dodaje da se očekuje da će Pompeo posetiti Rijad, a potom i Tursku.

Kašogi se vodi kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu i iz njega nije izašao.

Turske vlasti iznele su bojazan da je Kašogi, saudijski novinar koji je radio za „Vašington post“ i bio kritičar režima u Rijadu, ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u koji je došao da podigne neka dokumenta.

Njega su, kako turske vlasti smatraju, ubili agenti tajne službe Saudijske Arabije, a što Rijad negira i tvrdi da su optužbe „neosnovane“.

Ipak, Saudijska Arabija nije pružila, zasad, nikakve dokaze da je Kašogi izašao živ iz konzulata, a njegova verenica, koja ga je čekala ipsred zgrade, tvrdi da nije uopšte ni izašao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.