U trendu

Tramp ponovo preti ukidanjem subvencija za zdravstvo

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je putem Tvitera da će okončati vladine isplate zdravstvenim osiguravajućim kućama, ukoliko Kongres ne usvoji novi Zakon o zdravstvu.

Tramp se oglasio na Tviteru samo dan nakon što su republikanci ponovo doživeli poraz u Senatu, ne uspevši da osiguraju dovoljno glasova kako bi se poništio trenutni Zakon o zdravstvu, kolokvijalno poznat kao „Obamaker“, zbog bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, za vreme čijeg mandata je uveden, podseća Rojters.

Trampova pretnja se izgleda odnosi na oko osam milijardi dolara subvencija, koje vlada daje osiguravajućim kućama da bi se snizila cena zdravstvenih usluga za Amerikance sa niskim prihodima.

Predsednik SAD je i ranije ove godine, u aprilu, zapretio ukidanjem subvencija osiguravajućim kućama, ukoliko demokrate ne počnu sa pregovorima oko Zakona o zdravstvu.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer odgovorio je na jučerašnji Trampov tvit, navodeći da je svim stručnjacima jasno da će cene zdravstvenog osiguranja porasti za milione građana SAD.

„Predsednik bi trebalo da prestane da se igra politike sa ljudskim životima i zdravstvom, da počne da vodi i da konačno počne da se ponaša kao predsednik“, rekao je Šumer u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar