U trendu

Tramp ponudio Makronu pomoć za obnovu Notr Dama

VAŠINGTON – Predsednik SAD Donald Tramp u telefonskom je razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom izrazio žaljenje zbog katastrofalnog požara u katedrali Notr Dam i ponudio pomoć, saopšteno je iz Bele Kuće.

„Notr dam će nastaviti da bude simbol Francuske, njene slobode veroispovesti i demokratije. Punih srca sećamo se zvona Notr Dama 12. septembra 2001. godine, u znak podrške nakon napada 11. septembra. Ta zvona će se ponovo čuti“, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Makron je obećao da će obnoviti katedralu, a lokalne vlasti i francuske kompanije donirale su u prethodna 24 sata od kada je požar izbio više od 700 miliona dolara.

U SAD je takođe počelo prikupljanje novca za obnovu katedrale i to posredstvom Društva za francusko nasleđe sa sedištem u Njujorku i putem platforme za skupljanje novca „Go Fund Me“.

Požar u katedrali Notr Dam u Parizu izbio je u ponedeljak u 18.50 sati, kada je katedrala zatvorena za javnost.

U gašenju požara učestvovalo je 400 vatrogasaca.

Posle devet sati borbe, rano jutros oko tri časa, francuski vatrogasci uspeli su da stave pod kontrolu požar, koji je potpuno ugašen nekoliko sati kasnije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar