U trendu

Tramp: Poslaćemo ilegalne migrante u „gradove utočišta“

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp napisao je danas na Tviteru da njegov predlog da se migranti pošalju u tzv.“gradove utočišta“ počinje da se primenjuje.

Tramp je objavio na Tviteru „da će ilegalni migranti koji više ne mogu da se po zakonu nalaze u pritvoru biti, prema Ministarstvu unutrašnje bezbednosti, predati „gradovima i državama utočištima“, navodi AP.

On je takođe naveo da „Kongres mora da „popravi“ zakone i „rupe“ u zakonu“.

Nejasno je, međutim, da li Ministarstvo unutrašnje bezbednosti preduzima bilo kakve korake da sprovede sporni plan.

Advokati su prethodno poručili Beloj kući da je ta ideja neizvodljiva i da predstavlja zloupotrebu sredstava u situaciji kada Uprava za imigracije i carine SAD ima problem sa finansijama.

Bela kuća i Ministarstvo unutrašnje bezbednosti nisu danas odgovorili na zahteve agencije za komentar.

Demokrate u Kongresu zatražile su od zvaničnika Bele kuće i agencijskih službenika interne dokumente o predlogu administracije da se zatvoreni migranti šalju u „gradove utočišta“.

Predsedavajući tri odbora Predstavničkog doma poslali su danas pismo Beloj kući i Ministarstvu nacionalne bezbednosti tražeći uvid u razmenjenu elektronsku poštu i druga dokumenta o toj ideji, uključujući i njenu pravnu opravdanost i potencijalne implikacije. U pismu se kaže da je „šokantno“ da se takva akcija razmatra „iz čisto političkih razloga“.

Bela kuća je ranije, sledeći predsednika Donalda Trampa, saopštila da slanje migranata bez dokumenata u „gradove utočišta“ po SAD, koji ih štite od deportacije, ostaje mogućnost.

Stotine gradova u SAD proglasile su se za „utočišta“ za migrante koji su ilegalno prešli južnu granicu SAD sa Meksikom, odbijajući tako da pomognu američkim imigracionim zvaničnicima da lociraju te imigrante, kako bi oni mogli da budu deportovani.

„Gradovi utočišta“ u kojima zvaničnici ograničavaju saradnju sa saveznim vlastima koje traže ilegalne migrante u SAD su najviše u oblastima gde demokrate imaju većinu, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.