Tramp potpisao proglas o rasporedjivanju Nacionalne garde na granicu s Meksikom

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je proglas o rasporedjivanju pripadnika Nacionalne garde na američko-meksičkoj granici u cilju sprečavanja ilegalne imigracije, smatrajući da je situacija dosegla „kriznu tačku“.

„Bezakonje koje se nastavlja na našoj južnoj granici fundamentalo je nespojiva sa bezbednošću, sigurnošću i suverenitetom američkog naroda“, naveo je Tramp u memorandumu o odluci, dodavši da njegova administracija „nije imala drugi izbor nego da deluje“.

To saopštenje objavljeno je u sredu po lokalnom vremenu, nekoliko sati nakon što se Tramp založio za „današnju snažnu akciju“ po pitanju imigracije, kao i dan nakon što je rekao da će upotrebiti vojsku za obezbedjivanje južne američke granice dok dugoočekivani granični zid ne bude izgradjen.

Američka ministarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen rekla je da se sa guvernerima država na jugozapadu SAD dogovarala o tome gde i koliko će gardista biti rasporedjeno.

Ona je rekla da će razmeštanje biti sprovedeno najbrže moguće, ali su neki drugi zvaničnici, kako navodi agencija AP, istakli da se o detaljima kao što su lokacija i vreme rasporedjivanja gardista još razmatra.

Nilsen nije navela koliko će pripadnika Nacionalne garde biti rasporedjeno na granici SAD sa Meksikom i koliko će to koštati, rekavši samo da će ih biti „koliko je potrebno da se popune praznine koje imaju danas“.

AP piše, pozivajući se na neimenovani izvor, da se očekuje da će biti rasporedjeno izmedju 300 i 1.200 gardista i da će troškovi biti najmanje 60 do 120 miliona dolara godišnje.

Agencija dodaje da će Pentagonu najverovatnije biti potrebno odobrenje Kongresa za finansiranje.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike