U trendu

Tramp pozvao republikance da se ujedine oko njega

Kandidat za predsedničku nominaciju republikanaca Donald Tramp pozvao je danas konzervativce da se ujedine oko njegove kandidature i rekao da ne može biti poražen na predsedničkim izborima u decembru ako se Republikanska partija ujedini oko njega.

Tramp je juče od četiri stranačka glasanja za nominaciju pobedio u tri savezne države i time povećao prednost u broju osvojenih delegata za završnu konvenciju na kojoj će biti odlučeno o predsedničkom kandidatu.

„Ako se Republikanska partija ujedini iza nas, niko nas ne može pobediti“, rekao je Tramp danas za MSNBC.

Tramp je priznao da nema dobar odziv medju ženskim glasačima zbog oštrog jezika u kampanji.

„Shvatam da se ženama ne mora svidjati ton (kampanje), ali moram biti veoma grub da bih pobedio“, rekao je Tramp i odbacio kritike istaknutih članova Republikanske partije, kao i rivala u trci senatora iz Teksasa Teda Kruza i senatora s Floride Marka Rubija.

Tramp je juče pobedio i Mičigenu, Misisipiju i na Havajima, dok je Kruz dobio najviše glasova u Ajdahu. Rubio, koji je važio za favorita republikanskog vodjstva, nije osvojio nijednog delegata, dok je guverner Ohaja Džon Kejsik prošao nešto bolje.

Za nominaciju republikanaca potreban je podrška 1.237 delegata na partijskoj konvenciju. Tramp zasad ima 446, Kruz 347, Rubio 151, a Kejsik 54. Da bi ostali u trci Rubio i Kejsik moraju da pobede sledeće nedelja u matičnim državama Floridi i Ohaju.

S druge strane, kod demokrata je socijalista Berni Sanders odneo iznenadjujuću, mada tesnu pobedu u Mičigenu, gde se predvidjao trijumf Hilari Klinton. Bivša državna sekretarka je ipak odnela ubedljivu pobedu u Misisipiju i time povećala prednost u delegatima.

Sanders je rekao da prema skoro svim anketama na nacionalnom nivou on može odneti veću pobedu nad Tramom nego njegova rivalka.

Kod demokrata je za nominaciju potrebna podrška 2.383 delegata. Posle jučerašnjih izbora Klinton ima 1.221 delegata, a Sanders 571. To obuhvata i superdelegate, odnosnu visoke stranačke zvaničnike i izabrane funkcionere koji takodje glasaju na konvenciji. Bez superdelegata, Klinton ima 745 delegata, a Sanders 540.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)