U trendu

Tramp preti da će odustati od sporazuma s Iranom ako ne bude bolje kontrole

 Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da će Vašington napustiti nuklearni sporazum s Iranom i pet velikih sila ako proceni da Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ne nadgleda njegovo sprovodjenje dovoljno čvrsto.

Sa druge strane, Iran navodi da je najveća pretnja nuklearnom sporazumu iz 2015. godine „neprijateljski stav SAD“.

Tramp je upozorio na mogućnost napuštanja tog sporazuma u poruci upućenoj učesnicima godišnjeg sastanka IAEA, agencije UN, koji se održava u Beču, a poruku je pročitao američki ministar energetike Rik Peri.

SAD ocenjuju da je Iran u obavezi da omogući pristup komisiji IAEA vojnim objektima u slučaju da ona posumnja da se u nekom od iranskih vojnih objekata obavljaju neprijavljene nuklearne aktivnosti.

Teheran to oštro odbija, a šef nuklearnog programa Irana Ali Akbar Salehi pozvao je agenciju UN i njenog šefa Jukiju Amana da se „odupre takvim neprihvatljivim zahtevima“.

Tvrdeći da Iran u potpunosti poštuje odredbe nuklearnog sporazuma, Salehi je rekao da je najveća pretnja opstanku tog sporazuma „neprijateljski stav američke administracije“.

Tramp je u poruci koju je pročitao Peri nagovestio da ostanak sporazuma na snazi direktno zavisi od pristupa IAEA iranskim vojnim objektima.

„Nećemo prihvatiti sporazum koji se slabo sprovodi ili neadekvatno nadgleda“, naveo je predsednik SAD.

Šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka – postiglo je sporazum s Iranom 2015. godine, prema kojem je ta zemlja pristala da ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat su joj ukinute medjunarodne sankcije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike