Tramp: Puno sastanaka, uskoro odluke; Matis: Nismo još odlučili

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da će tokom dana održati sastanke povodom krize u Siriji i da očekuje da uskoro budu donete odluke u vezi s američkim odgovorom na navodni hemijski napad na sirijski grad Dumu.

„Puno sastanaka imamo danas, videćemo šta će biti. Sada moramo da donesemo određene… odluke, tako da će one biti donete prilično uskoro“, rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Ministar odbrane SAD Džim Matis kazao je prethodno na saslušanju pred Komitetom za oružane službe Predstavničkog doma Kongresa da Vašington još nije doneo odluku o bilo nkakvim potencijalnim vojnim napadima u Siriji, ali da će se o tome raspravljati na današnjem sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući.

„Još nismo doneli bilo kakvu odluku o pokretanju vojnih napada u Siriji. Kada izađem odavde, idem na sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa tim i mi ćemo predsedniku (Trampu) izneti razne opcije“, dodao je Matis.

On je u Kongresu izjavio da veruje da se hemijski napad u Siriji zaista dogodio i potvrdio želju Vašingtona da inspektori na terenu prikupe dokaze, upozoravajući da taj posao postaje teži kako vreme odmiče.

„Verujem da je bilo hemijskog napada i mi tragamo za dokazima“, rekao je Matis.

Kako prenosi Rojters, Matis je kazao i da jedna od glavnih stvari koje ga brinu u vezi sa bilo kakvim vojnim udarom SAD, jeste sprečavanje eskalacije „koja bi se otrgla kontroli“ rata u Siriji, u kojem su Rusija, Iran, Turska i drugi zauzeli strane.

Rojters navodi da je Matis optužio Rusiju da je saučesnik u tome što u Siriji i dalje ima hemijskog oružja, uprkos sporazumu iz 2013. kojim se od te zemlje zahtevalo da ga se reši, a u čemu je Moskva posredovala.

Dva istražiteljska tima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) stižu u Siriju radi istrage o navodnom pogubnom napadu u Dumi, rekao je novinarima sirijski ambasador u UN Bašar Džafari.

„Te dve grupe će odvojeno stići u Siriju… Spremni smo da ih ispratimo do lokacije na koju žele da odu, kad god žele“, rekao je Džafari, prenosi Rojters.

Prema rečima sirijskog ambasadora, OPCW je dostavila četiri pasoša sirijskoj ambasadi u Briselu i vize su odmah dodeljene.

Džafari je istakao da je Sirija spremna da vize izda i inspektorima na sirijskoj granici sa Libanom.

OPCW nije potvrdila planove za putovanje svojih istražitelja.

Duma je poslednji grad u oblasti Istočna Guta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je u petak sirijska vojska pokrenula žestok napad, pri čemu je navodno poginulo na desetine ljudi.

Sirijska pobunjenička grupa „Džaiš al Islam“ optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi, te da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba.

SAD optužuju sirijske snage da stoje iza navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi i prete raketnim napadom.

Dokaza da se napad hemijskim oružjem dogodio do sada nema, a Rusija je upozorila SAD da će Moskva napad na Siriju smatrati ratnim zločinom, navodeći da bi on mogao da izazove direktan vojni sukob.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike