U trendu

Tramp razgovarao s liderom Katara o diplomatskoj krizi u Persijskom zalivu

Predsednik SAD Donald Tramp razgovarao je telefonom s liderom Katara usred diplomatske krize izmedju te zemlje Persijskog zaliva i njenih arapskih suseda.

Bela kuća je saopštila da je Tramp u jučerašnjem razgovoru s katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem „istakao da je važno da se sve zemlje pridržavaju obaveza sa Samita u Rijadu da održe jedinstvo u borbi protiv terorizma i sprečavanja finansiranja terorističkih grupa i borbi protiv ekstremističke ideologije“, prenosi Asošiejted pres.

Tramp i Al Tani takodje su „razgovarali o konstantnoj pretnji koju Iran predstavlja za stabilnost regiona“, navodi se u saopštenju.

Njihov razgovor usledio je dan pošto je kuvajtski emir Sabah al-Ahmad al-Sabah, koji posreduje u katarskoj krizi, razgovarao u Vašingtonu s Trampom i drugim zvaničnicima SAD o toj krizi u Persijskom zalivu.

Ambasador Katara u SAD rekao je juče da će ta zemlja donirati 30 miliona dolara pomoći gradjanima američke savezne države Teksas koju je prošle nedelje pogodio uragan Harvi. U toj oluji stradalo je najmanje 47 ljudi i naneta je velika materijalna šteta.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su početkom juna diplomatske odnose i saobraćajne veze s Katarom, zbog njegove navodne podrške ekstremističkim grupama u regionu.

Te četiri arapske zemlje postavile su 22. juna Kataru 13 zahteva, medju kojima su bili prestanak podrške ekstremističkim grupama, zatvaranje medijske kuće Al Džazira, prekid odnosa s Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

Katar je odbacio optužbe da podržava teroriste i odbio postavljene zahteve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.