Tramp: Sastanak sa Kim DŽong Unom 27-28. februara u Vijetnamu

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp je najavio da će svoj drugi sastanak sa severnokorejskim liderom Kim DŽong Unom imati u Vijetnamu, 27-28. februara, i istovremeno je sam sebi odao priznanje za sprečavanje velikog rata na Korejskom poluostrvu.

U svom godišnjem govoru o stanju nacije u Kongresu, koji je trajao 82 minute, Tramp je rekao i da još mnogo toga treba uraditi kako bi se očuvao mir sa Severnom Korejom, ali da je zastoj u nuklearnom testiranju dokaz napretka, prenosi Rojters.

„Da nisam izabran za predsednika Sjedinjenih Država, sada bismo, prema mom mišljenju, bili u velikom ratu sa Severnom Korejom“, rekao je Tramp u svom obraćanju.

On je 2017. probudio bojazan od izbijanja rata kada je zapretio da će se Severna Koreja suočiti sa „vatrom i besom kakve svet još nije video“ zbog pretnje nuklearnim oružjem i raketama SAD.

Tramp se sa Kimom sastao 12. juna prošle godine u Singapuru.

Pred kompletnim Kongresom, americki predsednik je takođe obećao da će na granici s Meksikom izgraditi zid koji je uzrok duboke stranačke podele.

Prema njegovim rečima, pokušaji „smešnih stranačkih istraga“ iz redova Demokratske stranke mogu naštetiti američkom napretku.

„U prošlosti, većina ljudi u ovoj sali glasala je za zid, ali pravi zid nikada nije izgrađen. Naložiću da se izgradi“, rekao je Tramp u svom drugom govoru o stanju nacije.

Iako je ilegalnu imigraciju nazvao „hitnom nacionalnom krizom“, Tramp nije proglasio vanredno stanje koje bi mu omogućilo da zaobiđe Kongres za finansiranje zida.

Umesto toga, pozvao je republikance i demokrate da postignu kompromis oko pitanja imigracije do 15. februara.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike