U trendu

Tramp: Saudijski princ možda umešan u ubistvo ali to neće ugroziti odnose

Američki predsednik Donald Tramp nije večeras isključio mogućnost umešanosti saudijskog prestolonaslednika u ubistvo novinara Džamala Kašogija ali je dodao da to neće uticati na „besprekorne odnose“ izmedju SAD i Saudijske Arabije.

„Moguće je da je prestolonaslednik (Muhamed bin Salman) imao saznanja o tom tragičnom dogadjaju, možda jeste a možda i nije“, naveo je Tramp u saopštenju.

Američki predsednik je dodao da se možda nikada neće saznati okolnosti smrti novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

„U svakom slučaju, SAD žele da ostanu besprekorni partner Saudijske Arabije“, dodao je Tramp navodeći razloge te „strateške alijanse“ medju kojima su „borba protiv zajedničkog neprijatelja Irana, kao i borba protiv radikalnog islamističkog terorizma“.

Tramp je rekao i da bi bilo „ludo“ otkazati prodaju oružja vrednu 110 milijardi dolara, kao što su neki u Kongresu predlagali, jer bi ga, u tom slučaju Saudijska Arabija kupila negde drugde, prenosi Asošijejtid press, a bila bi ugrođena i stabilnost cena nafte pošto je Rijad njen glavni svetski izvoznik.  

Američki predsednik je dodao da obaveštajne agencije nastavljaju da analiziraju sve informacije o ubistvu Kašogija.
Novinar, kritičar saudijskih vlasti koji je pisao za Vašington post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu gde je otišao po dokumenta potrebna za venčanje sa turskom državljankom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar