U trendu

Tramp se ne izjaĆĄnjava o konroverznom indijskom zakonu

NJU DELHI – Drugog dana posete Indiji, američki predsednik Donald Tramp, odbio je danas da se javno izjasni o kontroverznom indijskom zakonu o drĆŸavljanstvu koji diskriminiĆĄe muslimane, a za koji se zalaĆŸe njegov domaćin, indijski premijer Nerendra Modi.

Zamoljen da prokomentariĆĄe sporni zakon koji je izazvao demonstracije u Nju Delhiju i tragičnu pogibiju najmanje sedam ljudi, Tramp je ro odbio, rekavĆĄi da je to pitanje u nadleĆŸnosti Indije, prenosi AP.

Američki predsednik je uzvratio da je jedna od tema razgovora sa indijskim premijerom bilo i pitanje verskih sloboda i da je predsednik vlade Indije bio, kako kaĆŸe, neverovatan povodom tog pitanja.

„On (Modi) hoće da ljudi uĆŸivaju verske slobode“, rekao je američki predsednik, koji je tokom svoje predsedničke kampanje 2016. godine predlagao uvođenje privremene zabrane muslimanima na ulazak u SAD, a potom uspeĆĄno implementirao zabranu putovanja u SAD za putnike iz nekoliko muslimanskih zemalja.

Trampova poseta Indiji je praćena pohvalama i izrazima naklonosti koje dobija na svakom koraku.

Indijski gradovi su oblepljeni plakatima o poseti američkog predsednika, svuda ga sačekuju pristalice i prigodan kulturno-umetnički program.

Međutim, tokom velikog skupa u Ahmedabadu i jučeraĆĄnjeg obilaska palate TadĆŸ Mahal, ĆŸivot je izgubilo sedmoro ljudi, skoro 100 je povređeno u sukobima pristalica i protivnika novog indijskog zakona o drĆŸavljanstvu.

Danas su se demonstranti ponovo okupili u nekoliko sektora severoistočnog Delhija uprkos stogoj zabrani javnih okupljanja.

Demonstranti su bacali kamenice, zapalili nekoliko prodavnica i automobila, sopĆĄteno je AP iz policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.