U trendu

Tramp Siju: Nešto mora da se uradi povodom Severne Koreje

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da je kineskom predsedniku Si Djinpingu rekao da „nešto mora da se uradi“ po pitanju Severne Koreje.

Tramp i Si sastali su se tokom samita G20 u Hamburgu, nekoliko dana pošto je predsednik SAD izrazio svoje nezadovoljstvo navodnim nečinjenjem Kine u slučaju Severne Koreje, čiji je glavni saveznik. SAD očekuju od Pekinga da izvrši ekonomski pritisak na Pjongjang, pošto Severna Koreja obavlja 90 odsto trgovinske razmene s Kinom.

Tramp je danas naveo da je rekao Siju da „ceni stvari“ koje je Kina uradila sa Severnom Korejom, i dodao da je s njim razgovarao i o bilateralnim odnosima, posebno  „trgovinskoj neuravnoteženosti“ i ciljevima za postizanje „pravednijeg i više recipročnog“ sporazuma.

Severna Koreja je u utorak saopštila da je uspešno testirala interkontinentalnu balističku raketu, što je ključni korak ka ispunjenju njenog cilja da može da gadja kopnenu teritoriju SAD. Taj potez Severne Koreje izazvao je brojna reagovanja svetskih zvaničnike i pozive na akciju u cilju obuzdavanja te zemlje.

Tramp je pre četiri dana pozvao Kinu da utiče na vlasti Pjongjanga kako bi se okončala ta „besmislica jednom za svagda“.

„Teško je poverovati da će Južna koreja i Japan dugo to tolerisati. Možda će Kina učiniti jak gest u vezi sa Severnom Korejom kako bi se okončala ta besmislica jednom za svagda“, naveo je tada predsednik SAD.

SAD su nedavno stavile na crnu listu jednu kinesku banku optuženu za nezakonite poslove sa Severnom Korejom i kaznila je kinesku transportnu kompaniju i dva kineska državljanina, optužene za olakšavanje ilegalnih aktivnosti sa Pjongjangom.

Tramp je ranije danas razgovarao i s japanskim premijerom Šinzom Abeom o situaciji sa Severnom Korejom i nazvao tu zemlju „problemom i pretnjom“.

Tramp i Abe su po dolasku u Hamburg u četvrtak večerali zajedno s južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom. Ta tri lidera potom su u zajedničkoj izjavi pozvala na „skoro usvajanje“ nove rezolucije Saveta bezbednosti UN i dodatnih sankcija Severnoj Koreji, što toj zemlji treba da pokaže da „postoje ozbiljne posledice njenih destabilizirajućih, provokativnih i eskalirajućih akcija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.