U trendu

Tramp skandaloznom izjavom na noge digao ceo sportski svet: „Svi koji ne pevaju himnu su ku***ni sinovi“

Američki predsjednik Donald Tramp i sportski svet žestoko su se sukobili u subotu nakon što je Tramp pozvao američku fudbalsku ligu (NFL) da otpusti igrače koji ne poštuju američku himnu i povukao poziv poznatom košarkašu u Belu kuću.

Odgovarajući na Trampove napade na igrače američkog fudbala koji su za intoniranje himne prosvedovali zbog policijskog nasilja nad crncima, poverenik NFL-a Rodžer Gudel rekao je da njegovi tvitovi pokazuju „nedostatak poštovanja“ prema NFL-u i igračima. Gudel je to izjavio dan nakon što je Tramp rekao da je svaki igrač koji ne poštuje himnu „kučkin sin“ i da bi ga trebalo „najuriti“.

„Svi vlasnici klubova trebalo bi da, kada neko ne poštuje našu zastavu, kažu: ‘Mičite tog kučkinog sina sa terena…Otpušten si!’, rekao je Tramp u subotu na republikanskom skupu u Alabami.

Posle je na Tviteru napisao da bi igrači, ako žele velike plate, trebalo da „ustanu dok se izvodi himna. Ako ne, OTPUŠTEN SI. Nađi neki drugi posao“.

Bivši igrač San Francisca Kolin Kepernik izazvao je podeljene reakcije 2016. kada nije ustao na himnu, nego je umesto toga kleknuo u znak protesta protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima. Isto je pre svojih utakmica učinilo još nekoliko igrača.

Tramp je u ranojutarnjem tvitu u subotu povukao poziv u Belu kuću košarkaškoj zvezdi Stivenu Kariju koji je rekao da bi „glasao“ protiv planirane posete šampiona NBA-a Golden State Warriorsa.

„Poseta Beloj kući velika je čast za pobednički tim. Kari se nećka, prema tome poziv više ne vredi“, napisao je Tramp.

Kari je na konferenciji za novinare u Oklandu rekao: „To je ispod nivoa jednog predsednika. To čelnici ne rade“.

Slavni košarkaš LeBron Džejms stao je u Karijevu odbranu, odbacujući Trampovu izjavu da je poseta Beloj kući velika čast. „To je bila velika čast dok se ti nisi pojavio“, napisao je na Tviteru Džejms, koji je u predsedničkoj kampanji 2016. snažno podržavao Hilari Klinton.

Po uzoru na Kepernika i ostale sportiste i slavni pevač Stivi Vonder kleknuo je u subotu uveče na pozornici na koncertu u Njujorku.

„Večeras klečim za Ameriku“, rekao je Vonder kojem je pomogao sin Kvam. „Klečim na oba kolena za našu planetu, našu budućnost, naše vođe i ceo svet“, dodao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.