U trendu

Tramp smatra da će napad u Parizu pomoći Marin Le Pen na izborima

Predsednik SAD Donald Tramp se danas umešao u predstojeće izbore u Francuskoj rekavši da smatra da će teroristički napad na policijske službenike u četvrtak u Parizu pomoći Marin Le Pen, ekstremno desničarskoj kandidatkinji za prvu predsednicu Francuske.

U intervjuu za agenciju AP, Tramp je rekao da on izričito ne podržava Le Pen, ali da joj napad koristi.

„Ona je najjača (u stavovima) o granicama, ona je najjača u vezi sa onim što se dešava u Francuskoj“, rekao je Tramp. „Ko god bio najoštriji o radikalnom islamskom terorizmu, i ko god bio najoštriji o granicama, dobro će proći na izborima“.

Predsednici SAD obično izbegavaju da se opredeljuju za nekog konkretnog kandidata na izborima u inostranstvu. Ali, Tramp tvrdi da se ne razlikuje od prosečnog posmatrača, rekavši da „svako pravi predviđanja o tome ko će da pobedi. Ja nisam drugačiji od vas“.

Nedeljno glasanje u prvoj rundi francuskih izbora, posle čega najbolje plasirana dva kandidata idu u završni, drugi krug 7. maja, smatra se nadmetanjem s visokim ulozima, kao glasanje o budućnosti Evropske unije, pri čemu Le Pen poziva na referendum o članstvu Francuske u tom bloku.

Le Pen je ponovila neke od Trampovih tvrdih izjava o imigraciji, pozivajući na učvršćivanje francuske granice da bi se zaustavilo to što ona opisuje kao „priliv imigranata bez kontrole“.

Bivši predsednik SAD Barak Obama se takođe umešao u izbore u Francuskoj, šaljući centrističkom kandidatu Emanuelu Makronu svoje najbolje želje u telefonskom razgovoru u četvrtak, ali mu nije dao i otvorenu podršku.

Makron je objavio video-snimak poziva, što je veoma neuobičajen potez jer se razgovori sa stranim političarima obično čuvaju dalje od pogleda javnosti.

Pobeda Makrona bi bila glas poverenja da Francuska ostane u EU. Obama je, dok je bio na vlasti, ohrabrivao Veliku Britaniju da ne napušta EU, ali je ona ipak na kraju glasala da izadje.

Tramp je podržao britansku odluku o izlasku iz EU, i predvideo je da će to učiniti i druge zemlje. Ipak, tokom konferenciji za novinare u četvrtak u Beloj kući, predsednik je rekao da veruje u jaku Evropu.

„Jaka Evropa je veoma, veoma važna za mene kao predsednika Sjedinjenih Država“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.