U trendu

Tramp spreman na dijalog sa Iranom (VIDEO)

Američki predsednik Donald Tramp pomenuo je danas mogućnost pregovora s Iranom tokom razgovora sa japanskim premijerom Šinzom Abeo koji planira put u Iran.

„Zaista verujem da bi Iran želeo da razgovara, a ako to želi, razgovaraćemo“, rekao je Tramp koji se nalazi u poseti Tokiju.

„Videćemo šta će se desiti, ali je jedna stvar sigurna, a to je da premijer Abe ima bliske odnose sa iranskim liderima… Niko ne želi da se dogode strašne stvari, pogotovo ne ja“, dodao je američki predsednik.

Tenzije izmedju Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile medjunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije. Tim sporazumom sa SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute medjunarodne sankcije.

SAD su pre dve nedelje poslale bombardere i grupu nosača aviona u Persijski zaliv zbog navodne, još uvek neprecizirane pretnje Irana, a američki predsednik Donald Tramp juče je izjavio da će se Iran suočiti sa „zvaničnim krajem“ ako ponovo zapreti Vašingtonu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.