U trendu

Tramp svetskim liderima podeliio broj mobilnog telefona

Predsednik SAD Donald Tramp dao je svoj broj mobilnog telefona svetskim liderma tražeći od njih da ga direktno pozovu, što predstavlja neuobičajeni potez koji krši diplomatski protokol i podiže zabrinutost o bezbednosti i tajnosti američkog predsednika, javlja AP.

Prema rečima aktuelnih američkih zvaničnika, Tramp je od lidera Kanade i Meksika zatražio da ga pozovu na mobilni telefon, a od njih dvojice, do sada je samo kanadski premijer Džastin Trudo iskoristio ovu priliku.

Neimenovani francuski zvaničnik naveo je da je Tramp razmenio brojeve telefona i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, ne želeći da komentariše o tome da li lider Francuske namerava da iskoristi tu liniju.

Pojam razmene poziva svetskih lidera putem mobilne telefonije možda deluje beznačajno u modernom svetu, ali u diplomatskoj areni, gde direktni pozivi lidera predstavljaju stvar koja zahteva visok nivo organizacije, to znači da je predsednik značajno prekršio protokol i izrazio nepoverenje prema zvaničnim kanalima, navodi agencija.

„Ako razgovarate putem otvorene linije, to je otvorena linija, što znači da oni koji imaju mogućnost da prisluškuju te razgovore, to i rade. Predsednik ne nosi sa sobom telefon koji ima sigurnu liniju. Ako neko pokušava da vas špijunira, onda morate da pretpostavite da se sve što govorite prisluškuje“, rekao je Derek Kolet, zvaničnik Nacionalnog Saveta Instututa Džerman Maršal u SAD i bivši savetnik Pentagona.

Kako se navodi, ni Bela kuća ni kancelarija Dzastina Trudoa nisu odgovorile na zahtev za komentar.

Tramp obično obavlja pozive putem sigurnih linija iz Bele kuće ili predsedničke limuzine, ali ukoliko koristi mobilni telefon, čak i onaj koji mu je dodelila vlada, njegovi pozivi su ugroženi i lako dostupni za špijuniranje, navode stručnjaci za nacionalnu bezbednost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.