U trendu

Tramp u Briselu: Zebnje u EU i NATO oko politike SAD

Američki predsednik Tramp stigao je danas uz drakonske mere bezbednosti u Brisel gde je razgovarao s belgijskim premijerom Šarlom Mišelom i s belgijskim kraljem Filipom.

Sutra se očekuje da čelnicima Evropske unije i vodjima zemalja NATO razjasni u kojoj meri se može očekivati zasad nedovoljno predočena podrška njegove vlade bezbednosti Evrope i jačanju ekonomskih veza.

Tramp će sutra u Briselu posebno razgovarati s novim francuskim predsednikom Emanuelom Makronom koji se založio za snažne, ali „uravnotežene“ ekonomske i bezbednosno-odbrambene odnose Evrope i Amerike, kao i za jačanje evropske odbrane, ako se ispostavi da su SAD zainteresovane samo za delimično vojno angažovanje zajedno s evropskim saveznicima.

Američki predsednik je podržao izlazak Velike Britanije iz EU i izneo da želi EU pre svega kao ekonomsku uniju država, dok je Makron za snažniju integraciju EU „u više brzina“, naročito u ekonomskom i odbrambenom savezu s Nemačkom.

Tramp će na sastan u s čelnicima EU Donaldom Tuskom i Žan-Klodom Junkerom razmotriti saradnju u borbi protiv terorizma i sprečavanju ilegalne imigracije. Razgovaraće i o tome kako usaglasiti stavove o budućim trgovinskim sporazumimam, pošto je Vašington odbacio sporazum TTIP o slobodnoj trgovini i garantovanju investicija izmedju EU i SAD, i rekao da je prevashodno za bilateralne sporazume s pojedinim zemljama jer to više odgovara američkim interesima.

U EU se nadaju da će ipak delom moći da se nagode oko novog sistema slobodne trgovine, bar na temelju onoga o čemu su Brisel i Vašington već postigli nagodbu u pregovorima o sada već odbačenom sporazumu TTIP.

EU želi da Trampovoj administraciji ponudi čvrsto partnerstvo u zaštiti čovekove sredine, iako je Tramp praktično odbacio Svetski sporazum iz Pariza o merama zaštite od pogubnih posledica klimatskih promena zbog zagadjivanja prirode.

Neizvenost oko onoga šta se može očekivati kao ishod razgovora s Trampom je vidna u EU i NATO, kako to navodi i evropska urednica Bi-Bi-Si-ja Katja Adler koja kaže da evropski saveznici SAD smatraju da je Tramp „nepredvidiv“ i da može izaći i sa sasvim neočekivanim stavovima i porukama.

Novi američki predsednik će učestvovati u ssastanku na vrhu u novom sedištu NATO, gde će biti održana simbolicna svečanost pred spomenikom „Berlinskom zidu i 11. septembru“ – sećanju na teroristički napad islamista na Njujork i Vašington 2001. godine.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da se nada dobrom ishodu susreta na vrhu u NATO jer su američki saveznici spremni da podrže zahteve Vašingtona da se i NATO uključi aktivno u borbu protiv terorizma, i da evropske saveznice povećaju finansijsku podršku Atlantskom savezu, čijih blizu 80 odsto rashoda sada podmiruju SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar