najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tramp u Meksiku: SAD imaju pravo da grade zid na granici

Republikanski kandidat na predsedničkim izborima u SAD Donald Tramp poručio je tokom iznenadne posete Meksiku, da Sjedinjene Američke Države imaju pravo da podignu zid na granici kako bi zaustavile priliv ilegalnih imigranata, javlja AFP.

„Priznajemo i poštujemo pravo i jedne i druge zemlje da izgradi fizičku barijeru ili zid na bilo kojoj svojoj granici“, rekao je Tramp juče na konferenciji za novinare u predsedničkoj palati u Meksiko Sitiju, nakon što je sa meksičkim predsednikom Enrike Penja Nijetom imao razgovore iza zatvorenih vrata.

Tramp je precizirao da obe zemlje moraju da poštuju pravo one druge da izgradi zid na svom tlu kako bi zaustavila kretanje ljudi, ilegalnih droga i oružja, dodavši da je sigurna granica suvereno pravo i da je obostrano korisna, navodi AP.

Tramp je kazao i da sa Nijetom nije razgovarao o tome ko će platiti izgradnju zida, mada je republikanski predsednički kandidat tokom predizborne kampanje više puta rekao da će Meksiko platiti račun, navodi francuska agencija.

„O tome ćemo kasnije“, rekao je Tramp.

Republikanski predsednički kandidat je rekao i da mu je velika čast što boravi u poseti Meksiku, istakavši da dve zemlje dele zajednički interes održavanja te hemisfere bezbednom i prosperitetom.

Meksički predsednik Nijeto je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, primetio da je broj imigranata koji ilegalno prelaze granicu značajno opao.

Prema njegovim rečima, dve zemlje imaju zajedničke izazove i interese, ali postoji „nepotpuna vizija o pograničnim pitanjima“ pri čemu, kako navodi, oružje i novac dolaze iz južnog dela SAD i podstiču nasilje.

Nijeto je naglasio da su Meksikanci bili uvređeni Trampovim komentarima iz prošlosti koji ih je predstavljao o negativnom svetu, i poručio da je to narod „dobre volje koji zaslužuje svačije poštovanje“.

Takođe je izrazio uverenje da je Tramp istinski zainteresovan za izgradnju odnosa u korist obe zemlje.

Predsednik Meksika je poručio i da će novi američki predsednik u Meksiku i njegovoj vladi naći suseda koji želi da konstruktivno radi na dodatnom jačanju odnosa između dve zemlje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike