U trendu

Tramp ugrozio život izraelskog špijuna?

Zvaničnici SAD navode da je predsednik te zemlje Donald Tramp rizikovao život izraelskog špijuna, ubačenog u redove Islamske države, kada je podelio poverljive podatke sa ruskim šefom diplomatije, Sergejom Lavrovim, prenosi Ej-Bi-Si njuz (ABC news).

Izrael još nije potvrdio da je izvor informacije koju je Tramp podelio, a ABC prenosi da je to jedna od zemalja koje prenose informacije SAD, stoga su američki zvaničnici zabrinuti da je život špijuna ugrožen.

ABC-ov izvor kaže da je Izrael podelio informaciju sa SAD pod uslovom da špijun ostane anoniman.

Informacija se tiče navodnog plana Islamske države da raznesu putnički avion lap-top bombom.

Uprkos tome što je nacionalni savetnik za bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster rekao je da je predsednikov postupak bio „prikladan“, izraelski zvaničnici se distanciraju od Trampove administracije, ocenjuje ABC.

Bivši direktor izraelske obaveštajne agencije Mosad Deni Jatom izjavio je za izraelske novine da bi Trampovo delo moglo da bude veliko kršenje protokola deljenja obaveštajnih podataka i da dovede život špijuna u rizik.

Jatom kaže da će to navesti Izrael da razmisli o budućem deljenju informacija SAD.

Bivši direktor Nacionalnog protivterorističkog centra Met Olsen rekao je sličnu stvar: „Pravi rizik nije samo taj izvor, već budući izvori sa informacijama o napadima na nas“.

Islamska država već je preuzela odgovornost za eksploziju na ruskom avionu pre dve godine, u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, a kako su naveli, bomba je bila sakrivena u limenci soka.

Mnogi protivteroristički zvaničnici se ne slažu sa Trampovim postupkom, jer kako kažu Rusija nije deo koalicije protiv Islamske države.

„Rusija nije deo koalicije protiv Islamske države, nisu naši partneri“, rekao je Olsen.

Bivši ambasador SAD u Izraelu Den Šapiro rekao je u intervjuu za ABC da je postupak Trampa i njegovog tima bio bezobziran, dodavši da objava takvih informacija pokazuje loše razumevanje kako se odnositi prema poverljivim podacima.

Šapiro je zabrinut i zbog toga što bi odluka Trampa da podeli informaciju sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim mogla da utiče na to da li će Izrael u budućnosti deliti informacije sa SAD, piše ABC.

Senator Mič Mekonel iz republikanskih redova rekao je da uopšte nije zabrinut što je Tramp podelio podatke sa Rusima.

Demokrate su se, međutim, odmah usprotivile. Lider demokatske manjine u Senatu Čak Šumer pozvao je Belu kuću da objavi transkript Trampovog sastanka sa Rusima u potpunosti i bez redakcije.

„To nije normalno ponašanje. Bela kuća ne bi trebalo tako da radi. Otpuštanje direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) koji istražuje predsedničku kampanju, podela informacija sa zemljom koja želi da nam naškodi podrivaju integritet naših izbora. Potrebne su nam i kolege republikanci da ustanu sa nama i stave zemlju ispred partije“, rekao je Šumer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.