U trendu

Tramp uveo takse na uvoz čelika i aluminijuma

Američki predsednik Donald Tramp uveo je danas takse na uvoz čelika i aluminijuma u SAD zanemarujući upozorenja svojih brojnih saveznika na čelu sa EU.

Tramp, okružen radnicima iz industrije čelika u Beloj kući je potpisao sporni proglas kojim se uvode visoke takse u jasnom skretanju ka protekcionizmu, 13 meseci od stupanja na dužnost.

On je rekao da je to bilo obećanje iz njegove predizborne kampanje.

Takse od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto za aluminijum stupiće na snagu za 15 dana.

U dugo isčekivanoj izjavi Tramp je rekao da SAD reaguje na „napad na našu zemlju“ i da  je višak uvezenog čelika i aluminijuma apsurdan i škodi američkim radnicima i industriji.

On je rekao da je američka industrija „opustošena agresivnom spoljnotrgovinskom praksom“.

„To je zaista napad na našu zemlju“.

Izuzete „za sada“ će biti Kanada i Meksiko. Kako će se dalje stvari odvijati o ovom pitanju za te dve zemlje zavisiće od tekućih pregovora o reviziji Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Prema navodima jednog američkog zvaničnika sve zemlje pogodjene taksama mogu da pokrenu razgovore sa SAD da i one pregovaraju o mogućem izuzeću.

Ova odluka će kako se očekuje izazvati jaku reakciju Evropske unije koja već nekoliko dana govori da bi trgovinski rat bio štetan za sve i da priprema uzvratne mere.

Evropljani izvoze čelik u vrednosti od oko pet milijardi evra i milijardu evra aluminijuma godišnje u SAD.

Trampova odluka doneta je istog dana kada je 11 zemalja sa dve obale Pacifika oživelo Transpacifički sporazum o slobodnoj trgovini (TPP) za koji se verovalo da je gotov pre godinu dana kada su se iz njega povukle Sjedinjene Države kao najuticajniji partner.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.