najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Tramp: Veća izdvajanja za veću vojsku neće ugroziti budžet

Kandidat Republikanske partije za predsednika SAD Donald Tramp izjavio je danas da njegov plan za povećanje izdvajanja za vojsku neće biti udarac za federalni budžet, jer bi on štedeo i zaradio novac u drugim oblastima.

Tramp je u govoru na skupu u Filadelfiji poručio da mu je cilj Kopnena vojska sa 540.000 aktivnih pripadnika, Mornarička pešadija sa 36 bataljona, Ratna mornarica sa 350 brodova i podmornica, i Ratno vazduhoplovstvo sa bar 1.200 borbenih aviona.

Do novca za to Tramp bi da dodje smanjenjem administracije i formiranjem manje vlade SAD.

„Nekad moramo da smanjimo birokratiju, samo nam stoji na putu“, kazao je američki milijarder.

Tramp je takodje naglasio da bi tražio od zemalja kao što su Nemačka, Saudijska Arabija i Japan da izdvoje više novca za bezbednost koju im pružaju SAD, navodeći da je to jedan od načina da se obezbede dodatna sredstva.

Om je kazao da planira da obezbedni nove prihode kroz povećanje domaće proizvodnje energije.

Američki milijarder je u govoru kritikovao spoljnu politiku svoje rivalke Hilari Klinton, predsedničke kandidatkinje Demokratske stranke, tvrdeći da je njena politika, dok je bila državni sekretar SAD, ostavila Bliski istok u rasulu.

„Spoljna politika Hilari Klinton može se svesti na dve reči – neuspeh i smrt“, naveo je on.

Optužio je Hilari Klinton za nemar zbog korišćenja privatnog mejla za slanje poverljivih vladinih podataka, u periodu dok je obavljala visoku državnu funkciju.

Obraćajući se pristalicama u Filadelfiji, Tramp je rekao da će se njegova spoljna politika, ukoliko dobije podršku birača, biti „mir kroz snagu“, kao i „diplomatija, a ne uništenje“.

Njegov cilj je, kako je naveo, napredak u sprovodjenju američkih interesa, izgradnja regionalne stabilnosti i ublažavanje globalnih tenzija.

Tramp je kazao da želi „stabilan i miran svet, sa manje sukoba i više zajedništva“.

Kandidat Republikanaca je obećao da će, ako postane predsednik SAD, narediti generalima da za 30 dana naprave plan za uništenje Islamske države.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike