najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tramp vraća zabranu bankama da ulažu na Volstritu?

Stranačkom platformom, koju je usvojio Republikanski nacionalni komitet u SAD, predviđa se vraćanje Glas-Stigolovog zakona kojim se razdvaja komercijalno bankarstvo od aktivnosti kompanija sa Volstrita, piše njujorški list Volstrit DŽornal.

“Podržavamo povratak Glas-Stigolovog zakona iz 1933. godine koji zabranjuje komercijalnim bankama da učestvuju u visoko rizičnim investicijama”, navodi se u republikanskoj platformi.

Ovaj zakon je bio ukinut krajem 90-ih godina prošlog veka pod tadašnjim predsednikom Bilom Klintonom, a ideja o povratku ovog zakona, kako ocenjuje WSJ, nije izazvala oduševljenje ni Demokratske partije ni republikanaca.

“Ukoliko republikanski kandidat za predsednika Donald Tramp zaista želi da zaštiti Amerikance od rizičnog kockanja na Volstritu koje je gotovo uništilo našu ekonomiju, on bi trebalo da brani Dod-Frenkov zakon (zakon o reformi Volstrita i zaštiti potrošača iz 2010. godine), umesto da poziva na njegovo odbacivanje”, izjavio je senator Ohaja, Šerod Braun, član Demokratske stranke.

Najnovija stranačka platforma republikanaca je po oceni analitičara – i pored relativno liberalnih uverenja najizvesnijeg kandidata za nominaciju Donalda Trampa – značajno konzervativnija u odnosu na prethodne.

Bord uglednog dnevnika “Njujork Tajms” ocenio je platformu u svom uvodniku “najekstremnijom republikanskom platformom u istoriji”.

Pored populističkih mera – privremene zabrane ulaska i posebne kontrole ulaska muslimana u zemlju, te izgradnje zida na granici prema Meksiku – platforma podržava protekcionističke ekonomske mere nesvojstvene republikanskom establišmentu, prenosi Glas Amerike.

Platforma je prilično restriktivna i u odnosu na prava žena, učešće žena u vojnim operacijama, prava LGBT zajednice, veronauke u školama i povratka federalnog zemljšta saveznim državama, a od zakonodavaca se traži da se rukovode religijom.

Posebno interesantna je i značajno ublažena pozicija prema odnosu Ukrajine i Rusije, navodi Glas Amerike.

Ukrajinu Trampovi republikanci neće naoružavati, kao što je to bio slučaj do sada, iako je u prvobitnoj verziji stranačke platforme RNC imao agresivniji pristup.

Takođe je ublažen stav prema Rusiji, vezano za ukrajinsku krizu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike