U trendu

Tramp zadovoljan prvom turnejom po inostranstvu

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je danas da je njegova prva turneja po inostranstvu bila uspešna i obećao je da SAD ostaju posvećene borbi protiv terorizma.

Tramp je u obraćanju američkim vojnicima na Siciliji, gde je završio svoje devetodnevno putovanje po Bliskom istoku i Evropi, rekao da nedavni teroristički napadi u Mančesteru i Egiptu ukazuju na potrebu da SAD „pobede terorizam i zaštite civilizaciju“.

„Terorizam je pretnja, ozbiljna pretnja za čitavo čovečanstvo. Zajedno ćemo prevazići ovu pretnju. Pobedićemo“, kazao je on vojnicima u vazdušnoj bazi Sigonela.

Predsednik je ranije danas napisao na Tviteru da će sledeće nedelje doneti konačnu odluku o eventualnom povlačenju SAD iz Pariskog sporazuma o klimi. Evropski lideri s kojima je razgovarao na samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G-7) na Siciliji naveli su da je od ključnog značaja da SAD predjače u sprovodjenju sporazuma o klimi.

Tramp će po povratku u Vašingtom morati da se suoči sa kontroverzama, posle pisanja lista Vašingtpn post da je njegov zet i savetnik Džared Kušner u decembru razgovarao s ruskim zvaničnicima o uspostavljanju tajnog kanala komunikacije izmedju Trampovog prelaznog tima i Kremlja, navodi agencija AP.

Američki predsednik nije držao konferencije za štampu tokom svoje prve posete inostranstvu, navodi AP i dodaje da mu je to pomoglo da izbegne nezgodna pitanja o Rusiji. Njegovi najbliži saradnici iz Bele kuće takodje nisu imali komentar na pisanje medija o navodnoj komunikaciji Trampovog zeta i ruskih zvaničnika.

Posle srdačne dobrodošlice u Saudijskoj Arabiji i Izraelu, Tramp se suočio s većim pritiskom tokom posete Evropi, posebno zbog Pariskog klimatskog sporazuma.

Američki predsednik imao je tri dana u Evropi za sastanke sa zvaničnicima Evropske unije (EU) i NATO, i za učešće na samitu G-7 na Siciliji, ali je otišao iz Italije a da nije razjasnio svoje stavove, ocenjuje američka agencija.

Na samitu G-7 većina lidera ponovila je svoju posvećenost sporazumu o klimi, ali je američka administracija zatražila još vremena da se izjasni o tome.

Američka administracija navodi da je Trampov prvi put u inostranstvo prošao bez većih grešaka, navodeći da je on posebno istakao želju za novim savezima u borbi protiv terorizma, ali i da je podsetio partnere da članice NATO moraju da plate svoja dugovanja za odbranu.

Tramp je rekao američkim vojnicima na Siciliji da SAD najviše daju za NATO, dodavši da to nije fer prema američkim poreskim obveznicima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar