najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tramp zapretio: Poništiću američki dogovor s Kubom ako…

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp zapretio je danas da će poništiti dogovor SAD sa Kubom, ako Havana ne bude učinila ustupke po pitanju ljudskih prava.

„Ako Kuba nije voljna da napravi bolji sporazum za kubanski narod, kubanski narod koji živi u Americi i cele SAD, poništiću dogovor“, objavio je Tramp na Tviteru, prenele su agencije.

Odnosi između SAD i Kube su počeli da se poboljšavaju dolaskom Baraka Obame na vlast. Američki lider je u martu posetio Kubu, gde se sastao sa Raulom Kastrom.

To je bila prva poseta nekog američkog predsednika ostrvu od 1928. godine.

Trampovi saradnici su sinoć istakli da kubanska vlada mora zakonski da uredi veće slobode za svoj narod i da Amerikancima pruži nešto zauzvrat ako želi da održi bliže odnose sa SAD koje je inicirao predsednik Barak Obama.

Ove izjave Kelien Konvej i Rajnsa Pribusa, budućeg šefa kabineta, usledile su posle smrti bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra.

Pribus je rekao da će nova administracija revidirati politiku otvaranja prema Kubi ukoliko kubanska vlada ne promeni kurs.

Trenutni aranžman između SAD i Kube, koji je uspostavio odlazeći američki predsednik Barak Obama, donosi dobrobiti jedino Kubi, rekao je budući šef kabineta Pribus.

On je precizirao da Tramp želi da vidi da Kuba ide u „dobrom pravcu“, recimo po pitanju verskih sloboda, kako bi nastavio diplomatske odnose sa tom zemljom.

„Represija, otvoreno tržište, sloboda veroispovesti, politički zatvorenici – to su stvari koje moraju da se promene da bi se uspostavili otvoreni odnosi, i to je ono u šta Tramp veruje i tome će da teži“, rekao je Pribus za „Foks njuz sandej“.

Tramp može da poništi Obaminu politiku otvaranja prema Kubi bez pomoći Kongresa, jer je ona uvedena izvršnom naredbom ne zakonom, podseća AP.

Tramp je i tokom kampanje obećavao da će poništiti učinjeno ukoliko Raul Kastro ne ispuni njegove zahteve.

On međutim to nije ponovio u subotnjem saopštenju povodom smrti bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra.

Tramp i Obama su u subotu razgovarali oko 45 minuta, rekla je Trampova savetnica Konvej, koja nije otkrila o čemu je bilo reči, već je navela da njih dvojica „redovno razgovaraju“ i da se dobro slažu bez obzira na veoma oprečne stavove o politici.

(Tanjug)

1 komentar
  1. goran manic

    Znači, Kuba će biti prva žrtva američkog predsednika Trampa. Predugo je i trajala pred nosem velikog i zlog diva. Loš je primer u svetu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike