U trendu

Tramp zatražio smrtnu kaznu za dilere droge

Američki predsednik Donald Tramp je danas zatražio oštrije kažnjavanje dilera droge, uz uvodjenje smrtne kazne.

Tramp je predstavio svoj plan za borbu protiv zavisnosti od opioida u izlaganju u Mančesteru, u američkoj državi Nju Hempšir, koja je teško pogodjena narkoticima, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

On je rekao da se mora krenuti na dilere drogom i da je sve mimo toga „gubljenje vremena“, što je izazvalo aplauz medju slušaocima njegovog govora.

Medju merama predsednika SAD je i borba protiv zloupotrebe lekova izdatih na recept. Tramp je takodje ukazao na potrebu da se pruži pomoć onima koji se bore protiv zavisnosti.

Procenjuje se da je oko 2,4 miliona Amerikanaca zavisno od narkotika, od heroina do lekova protiv bolova koji se izdaju na recept.

Američki predsednik je borbu protiv zavisnosti od opioida zacrtao kao jedan od svojih prioriteta.

U SAD je 2016. registrovano oko 64.000 umrlih od predoziranja, a veliki broj njih od opioida. U tu kategoriju se ubrajaju i lekovi koji se prepisuju receptom kao što je oksikontin i fentanil, kao i heroin često povezan sa sintetičkim supstancama.

Početkom marta na sastanku u Beloj kući Tramp je rekao da zemlje koje imaju smrtnu kaznu za trgovce drogom, imaju „mnogo manje problema s drogom“ nego SAD.

Ideja o mogućnosti uvodjenja smrtne kazne za neke trgovce drogom daleko je od toga da je jednoglasno podržana medju američkim političarima.

Demokratski senator iz Masačussetsa Ed Marki je rekao da se kriza sa opioidima neće rešiti zatvaranjima i pogubljenjima, i založio se za inicijative u zdravstvu koje bi mogle da spasu živote.

U Trampovom planu se takodje predvidja da se smanji potražnja za drogom kroz obrazovanje i borbu protiv prekomernog prepisivanja opasnih lekova za smanjenje bola.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar