Tramp želi vojnu paradu u Vašingtonu bolju od francuske

Pošto kaže da je u Parizu 4. jula ove godine video vojnu paradu koja je bila  „jedna od najimpresivnijih“, predsednik SAD Donald Tramp želi da 4. jula u Vašingtonu bude „još bolja“ parada, rekao je on u ponedeljak, toplo pozdravljajući predsednika Francuske, Emanuela Makrona.

Oni su sastali u jednom hotelu u Njujorku povodom zasedanja Generalne skupštine UN, da bi razgovarali o nekoliko svetskih kriza, uključujući budućnost iranskog nuklearnog sporazuma i sporazuma iz Pariza o klimi.

„Ljudi ne znaju koliko su Francuzi veliki ratnici“, rekao je američki predsjednik, veliki obožavalac vojnih parada, koji među savetnicima ima nekoliko bivših vojnika.

„Bilo je mnogo aviona i mnogo vojne sile. Zbog onoga što sam video, stvarno razmišljamo o organizovanju velike parade u Vašingtonu na Aveniji Pensilvanija 4. jula“ – na državni praznik SAD. „Pokušaćemo da napravimo bolje“ od parade 14. jula u Francuskoj, rekao je on.

Tramp je pohvalio svog francuskog kolegu koji s njim ima topao odnos od svog izbora u maju ove godine.

„On odlično radi u Francuskoj, radi šta treba da se uradi“, rekao je Tramp, dodavši da je „velika čast biti sa Emanuelom Makronom“ čija je izborna pobeda „jedna od najvećih svih vremena“.

Računajući na svoje dobre odnose s Trampom koga je u Parizu ugostio 13. i 14. jula, Makron je danas u ime većeg dela međunarodne zajednice zatražio od Trampa da nastavi da podržava sporazum Irana i šest velikih sila postignut 2015. godine.

On želi i da zatraži da se Sjedinjene Države vrate u Pariski sporazum o klimi. Donald Tramp je u maju odlučio da se SAD povuku iz tog sporazuma.

„Imamo mnogo zajedničkih pogleda“, rekao je Makron.

„Snaga ovog odnosa je što se ne slažemo o svemu, ali se slažemo o mnogo čemu“, dodao je on, nadajući se „naprektu borbe protiv terorizma i održavanju bezbednosti“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike