U trendu

Tramp zvanično kandidat republikanaca za predsednika SAD

Donald Tramp prihvatio je nominaciju Republikanske partije i zvanično postao kandidat za predsednika SAD na izborima u novembru.

Tramp je na završetku konvencije republikanaca u četvrtak veče u Klivlendu obećao da će kao predsednik ponovo učiniti zemlju bezbednom i ograničiti imigraciju, ocenivši da su problemi s kojima se zemlja suočava preveliki da bi mogli da budu rešeni u okviru tradicionalne politike.

Osvrnuvši se na nedavne napade u zemlji i svetu, Tramp je obećao da će ako on dodje na čelo države „bezbednost biti obnovljena“.

Gotovo 180.000 ljudi koji su u SAD nelegalno predstavljaju, rekao je Tramp, pretnju bezbednosti zemlje.

„Napadi na našu policiju i terorizam u našim gradovima prete našem načinu života“, rekao je Tramp i dodao da će „kriminal i nasilje“ biti okončani ako bude izabran za predsednika.

Takodje je obećao da će zaštiti homoseksualce i lezbejke od nasilja i ugnjetavanja i da će osigurati da mladi koji žive u većinski crnim gradovima „imaju isto toliko prava da žive svoje snove kao i bilo koje drugo dete u Americi“.

Tramp je rekao da će ako bude izabran za predsednika „pojednostaviti“ poreski sistem za srednju klasu i biznis i da će ponovo pregovarati o trgovinskim sporazumima koji, kako je kazao, stavljaju radničku klasu Amerikanaca u nepovoljan položaj.

„Napravio sam milijarde dolara u sklapanju poslovnih dogovora, sada ću našu zemlju ponovo učiniti bogatom“, rekao je Tramp.

Obećao je da će ako bude izabran pregovarati s pojedinačnim zemljama, a da neće sklapati kompleksne sporazume u koje su uključene mnoge države. Takodje je rekao da neće dozovliti da se američke kompanije sele u druge zemlje „bez posledica“.

Tokom govora je za sebe rekao da je moćan saveznik onih koji misle da ih je Vašington napustio i poručio im da će se boriti i pobediti za njih.

„Ušao sam u političku arenu da moćni ne bi više mogli da biju ljude koji ne mogu da se brane“, rekao je Taramp.

Govoreći o spoljnoj politici, Tramp je kritikovao dosadašnju politiku i demokratskih i republikanskih predsednika zbog „15 godina ratova na Bliskom istoku“.

„Amerikanizam, ne globalizam će biti naš kredo. Dok god nas budu vodili političari koji ne stavlaju Ameriku na prvo mesto, možemo da budemo uvereni da se druge zemlje neće odnositi prema Americi s poštovanjem“, rekao je Tramp.

Tramp je optužio Kinu za kradju intelektualne svojine, damping i nepravedno manipulisanje svojom valutom.

Ponovo je optužio kandidatkinju demokrata Hilar Klinton da nije kvalifikovana za predsednika, da je previše vezana za elite da bi razumela borbu birača i da je njena zaostavština „smrt, destrukcija, terorizam i slabost“, dodavši da to ne mora da bude američka zaostavština.

Takodje je optužio predsednika Baraka Obamu da je podelio zemlju po rasnoj liniji i da je učinio zemlju opasnijom.

Njegova ćerka Ivanka Tramp koja ga je najavila na konvecniji rekla je da će Tramp promeniti zakone o radu koji su doneti u vreme kada „žene nisu bile značajni deo radne snage“ i da će se fokusirati na stvaranje kvalitetne brige o deci pristupačne svima.

Tokom četvorodnevne konvencije Republikanske partije organizovani su protesti i uhapšeno je više od 20 ljudi, ali nije bilo većih nereda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.