U trendu

Trampov glavni strateg: Nema nikakve sumnje, ulazimo u rat sa Kinom

Glavni strateg Donalda Trampa postao je Stiv Banon. Jedna od ključnih figura Trampove administracije pre samo nekoliko meseci otvoreno je najavio rat između Kine i SAD-a.

„Kina i SAD će u sledećih deset godina zaratiti zbog ostrva u Južnom kineskom moru, u to nema nikakve sumnje“, govorio je Banon u jednom radio intervjuu. U isto vreme, tvrdio je Banon, SAD će ući u još jedan veliki rat na Bliskom istoku.

Takvo je mišljenje, podseća Gardijan, pre samo devet meseci imao danas najmoćniji čovek u administraciji Trampa. Banon u američkoj javnosti poznat je od ranije kao glava desničarskog glasila Brajitbart.

Poslednjih dana, otkad je ustoličen na novu funkciju u Beloj kući, Banon se nametnuo kao jedna od centralnih osoba nove Trampove administracije. Upravo je Banon jedna od najzaslužnijih osoba za donošenje uredbe o zabrani ulaska stanovnika sedam muslimanskih zemalja, a o čemu poslednjih dana priča ceo svet.

„Kinezi tamo šalju nosače aviona i postavljaju rakete. Onda dođu u SAD i u lice nam govore kako je to njihova drevna morska teritorija“, govorio je 2016. Branon.

Ni Kina ne isključuje rat

Kina tvrdi da su brojna ostrva u Južnom kineskom moru njihova teritorija, a na ostrva pravo polaže još nekoliko zemalja. U međuvremenu je Kina na spornom području izgradila nekoliko veštačkih ostrva i hrida, a sve kako bi učvrstila svoju poziciju. Trampova administracija odmah po dolasku na vlast rekla je kako neće tolerisati ponašanje Kine koja, smatraju, ugrožava slobodnu trgovinu međunarodnim vodama. To je zapravo prvi veći spoljnopolitički sukob Donalda Trampa. Osim Banona, državni sekretar Reks Tilerson takođe ne misli ništa dobro o odnosima sa Kinom. On je pre nekoliko dana rekao kako SAD neće dopustiti Kinezima pristup ostrvima.

„Zaštitićemo međunarodne vode od dominacije jedne strane, kao i interese SAD-a na tom području“, poručio je Šon Spajser, portparol Bele kuće.

Stručnjaci su i pre nego što je u javnost isplivala najava Banona od prošle godine rekli da bi svaka blokada mogla da vodi prema ratu.

„Imamo ekspanziju islama i ekspanziju Kine. Je li tako? Oni su motivisani, arogantni, oni marširaju. Oni misle da je hrišćanstvo u defanzivi. Postoji jedna stvar koje se Kinezi boje više od Amerike, a to je hrišćanstvo“, govorio je Banon tada.

Na dan Trampove inauguracije, kineska vojska objavila je kako je rat dve sile realna mogućnost. Krajem 2015. godine Banon je govorio i o novom velikom američkom ratu na Bliskom istoku.

„Znate šta, mi smo u ratu. I mi idemo prema novom velikom pucanju na Bliskom istoku“, najavio je tada, a prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.