U trendu

Trampov pravni tim zatražio od Senata da ga oslobodi optužb

VAŠINGTON – Pravni tim predsednika SAD Donalda Trampa završio je iznošenje argumenata u njegovu odbranu na suđenju za opoziv u Senatu, pozivom senatorima da ga oslobode optužbi.

„Izbori se održavaju za samo nekoliko meseci. Amerikanci imaju pravo da biraju svog presednika. Poništavanje prošlih izbora i mešanje u predstojeće nanelo bi ozbiljnu i dugotrajnu štetu američkom narodu i našoj velikoj zemlji. Senat ne može da dozvoli da se to dogodi. Vreme je da se ovo okonča, ovde i sada. Zbog toga pozivam Senat da odbaci ovaj predlog za opoziv“, rekao je pravni savetnik Bele kuće Pet Sipoloni.

Trampovi advokati tvrdili su i da predsednici ne mogu da budu smenjeni s položaja zbog „neodređenih“ optužbi o prestupu, preneo je sinoć Glas Amerike.

Jedan od predsednikovih advokata, zamenik pravnog savetnika Bele kuće Pet Filibin, rekao je senatorima da optužbe demokrata protiv Trampa ne predstavljaju osnov za opoziv. Dodao je da su osnivači Amerike osigurali da pojam opoziva bude usko definisan, sa jasno navedenim prestupima koji bi bili osnova za opoziv.

Posle iznošenja argumenata optužbe i odbrane, senatori, koji imaju ulogu porotnika, imaju po osam sati u sredu i četvrtak da dostave pitanja glavnom sudiji Vrhovnog suda Džonu Robertsu, koji predsedava suđenjem.

Očekuje se da će Tramp biti oslobođen optužbi, s obzirom na to da republikanci imaju većinu u Senatu, a za odluku o smenjivanju potrebna je dvotrećinska većina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.