U trendu

Trampov predlog budžeta pogadja siromašne, a pogoduje vojsci

Kabinet američkog predsednika Donalda Trampa objavio je u Vašingtonu njegov predlog federalnog budžeta SAD, s rashodima od 4,1 hiljade milijardi dolara, kojim će najviše biti pogodjeni siromašni i invalidi, dok je najveći dobitnik američka vojska – Pentagon.

Trampov plan za budžetsku godinu koja počinje 1. oktobra, koji postavlja pravac fiskalne politike za narednih deset godina, predvidja duboke rezove potrošnje na programe zaštite i pomoći, medju kojima su program Medikejd, program zdravstvenog osiguranja dece i program socijalne zaštite invalida.

S druge strane, znatno će biti povećani rashodi za vojsku i obezbedjenje državne granice. Trampov predlog predvidja povećanje od 469 milijardi dolara za odbranu u narednoj deceniji. Za tehnologiju u vezi sa bezbednošću granice, koja uključuje i izgradnju zida na granici s Meksikom, predvidjeno je 2,6 milijardi dolara.

Tramp je tokom predizborne kampanje neprestano obećavao da će Meksiko platiti izgradnju zida, što su meksički zvaničnici negirali, da bi sada, kao predsednik SAD, predvideo da trošak izgradnje zida snose američki poreski obveznici.

Dobitnicima po rastu budžetskih stavki se mogu smatrati i penzioneri i roditelji novorodjenčadi.

Trampov plan nije predvideo promene u davanjima za penzionere u okviru programa socijalne zaštite, za koji postoje sredstva do 2034. godine, i programa zdravstvene zaštite Mediker koji će ostati bez sredstava 2028. godine.

Predlog budžeta obuhvata i program plaćenog odsustva s posla za roditelje novorodjene dece, prema kojem će majke i očevi moći da dobiju do šest nedelja plaćenog odsustva posle rodjenja ili usvajanja deteta, iako je za narednu deceniju za to predvidjeno svega 19 milijardi dolara.

Medju kategorijama najviše pogodjenim Trampovim planom, nalaze se siromašni, invalidi, studenti, poljoprivrednici i mladi radnici.

Predlog predvidja smanjenje od 616 milijardi dolara u narednoj deceniji za program Medikejd i program zdravstvenog osiguranja dece, zahvaljujući kojima milioni siromašnih porodica imaju zdravstvenu zaštitu.

Trampov plan za narednih 10 godina uključuje i smanjenje od 191 milijarde dolara za program bonova za hranu, kao i smanjenje od 22 milijarde dolara za program privremene pomoći porodicama s finansijskim poteškoćama.

Sredstva za program socijalne zaštite za invalide biće smanjena za gotovo 70 milijardi dolara u sledećoj deceniji, sa ciljem njihovog ponovnog uključivanja u radni proces.

Po Trampovom predlogu budžeta, pozajmice studentima biće smanjene za 143 milijarde, a pomoć poljoprivrednicima za 38 milijardi dolara u narednoj deceniji.

Zbog toga što predlog budžeta ne predvidja smanjenje socijalne i zdravstvene zaštite za penzionere, povećana je verovatnoća da će mladi radnici biti suočeni ili sa velikim smanjenjem primanja ili sa znatnim povećanjem poreza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar